Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Släpp loss hästarna, Ardalan Shekarabi"

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I samband med att den nya spellagen klubbades igenom lades frågan om hästnäringens finansiering in i den utredning vars betänkande inte ska presenteras förrän hösten 2020. Den tidsramen skapar stor osäkerhet anser representanter för hästnäringen - däribland Svensk Travsport - som i en debattartikel vill se ett tidigare delbetänkande: "Då finns förutsättningar att reda ut detta ärende utan stora negativa effekter på den nya spelmarknaden och hästnäringen", skriver man i debattartikeln.

Publicerad:

Efter decennier av utredningar och politisk tvehågsenhet fattade riksdagen den 7 juni 2018 beslut om en genomgripande reform av svensk spelmarknad. Ett efterlängtat beslut i närmast total politisk enighet. Gott så.

Samma dag fattade regeringen också beslut om att utreda ”Centrala marknadsfrågor vid omregleringen av spelmarknaden”. Hanteringen av hästnäringens ekonomiska förutsättningar i utredningsdirektiven skapar stor osäkerhet och riskerar att allvarligt skada införandet av licenser på hästspel, skapa stor och långvarig osäkerhet om finansieringen av trav- och galoppsportens grundläggande infrastruktur och äventyra stora delar av högskole- och yrkesutbildningarna inom hästsektorn. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken också snabbt säkrar en rättvis finansiering för de delar av hästnäringen som idag finansieras via ATG. 

Under debatten om den nya spelpolitiken framförde vi - det samlade hästsverige - under hösten 2017 konkreta förslag till en modell där den nuvarande finansieringen till såväl trav- och galoppsporterna som den breda verksamheten inom Hästnäringens Nationella Stiftelse, skulle kunna ordnas på en omreglerad marknad. Regeringen tog uppenbarligen till sig våra argument. Dock inte i den omfattningen att förslag lämnades i propositionen men väl genom att särskilt peka ut frågan om hästnäringens långsiktiga finansiering som prioriterad att snabbt utreda i särskild ordning.

Döm därför om vår förvåning när regeringen för flera år framåt nu stängt in frågan om hästnäringens finansiering med en lång rad andra frågor under en tidtabell som landar i ett betänkande först 31 oktober 2020. I praktiken innebär detta att frågorna som rör hästsportens finansiering inte kommer att vara avgjorda förrän hösten 2021 och regelverk på plats tidigast vid halvårsskiftet 2022. 

Det är en ingen bra tidtabell och framförallt av två skäl:

Osäkerhet för nya aktörer som vill in på marknaden för hästspeloch osäkra spelregler för finansieringen av trav- och galoppsportens grundläggande infrastruktur. 

Det är ett högst rimligt krav att alla spelanordnare som under licens erbjuder hästspel till sina kunder också är med och betalar till sportens infrastruktur (anläggningar, sportdata med mera). Detta säkras bäst via en av staten sanktionerad marknadsavgift där alla betalar för sig i den omfattning som faciliteterna brukas. Den 1 januari 2019 är den svenska marknaden för hästspel öppen för alla aktörer med relevant licens. Om avgörandet av en marknadsavgift, eller andra instrument för att säkra hästsportens finansiering, dröjer i tre år, i värsta fall fyra, kommer potentiellt nya företag som vill in på hästspelsmarknaden inte att ha kunskap om under vilka förutsättningar de ska investera i denna marknad. Däremot kan oreglerade bolag fortsätta penetrera svensk marknad, då dessa inte varken betalar avgifter eller skatter i Sverige. En sådan utveckling ligger knappast i linje med reformens ambition att skapa ordning och reda samt öppna marknaden för aktörer med licens.

Under den nya spelpolitiken konkurrensutsätts ca halva marknaden genom licenser. Hästspel kommer i utgångsläget att utgöra drygt 35 procent av denna delmarknad. Att en så stor andel av licensmarknadenskulle leva under osäkra spelregler under så lång tid kan bli ett hot mot hela reformen.

Osäkra förutsättningar för verksamheten inom Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. 

Förutom att ATGs överskott finansierar 36 tävlingsarenor för trav- och galopp från Boden i norr till Malmö i söder samt trav- och galoppsportens tävlingskostnader (som prismedel, uppfödarmedel, travskolor och ungdomsverksamhet) avsätts inom ramen för den nu gällande regleringen medel till HNS för utbildning, utveckling och forskning. Mycket av denna verksamhet genomförs på de välkända riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Här utbildas ungdomar inom trav, galopp, islandshäst och ridsport. Strategiska utbildningar som omfattar såväl akademisk nivå inom hippologprogrammet som yrkesutbildningar för hovslagare och hästskötare. Utbildningar som är helt avgörande för att bibehålla och fortsatt lyfta nivån inom svensk hästnäring och sport. 

När den nya regleringen träder ikraft upphör också det avtal mellan staten och trav- och galoppsporten som idag finansierar HNS verksamhet. Därför står HNS i dag utan säkrad finansiering efter 31 december 2018. Trav- och galoppsporten har tidigare, då frågan om hästsportens långsiktiga finansiering förväntades bli uppklarad under 2019, förklarat sig beredda att fortsatt stå för medlen till HNS under detta år. Att däremot gå in i ett åtagande på tre till fyra år under en utredningsprocess med osäker utgång är inte på något sätt självklart. Dessutom onödigt. 

Ardalan Shekarabi har vid flera tillfällen uttryckt att finansieringen av hästsnäringen i den nya spelregleringen är en prioriterad fråga. En hållning som vi verkligen uppskattar. Nu finns ett gyllene läge att i politisk handling bekräfta detta genom att frågan om hästnäringens finansiering redovisas i ett tidigt delbetänkande senast under första kvartalet 2019. Då finns förutsättningar att reda ut detta ärende utan stora negativa effekter på den nya spelmarknaden och hästnäringen.

Ulf Brömster
ordförande Svenska Ridsportförbundet

Marjaana Alaviuhkola
ordförande Svensk Travsport

Roland Johansson
ordförande Svensk Galopp

Lotta Folkesson
ordförande LRF Häst 

Mats Denninger
ordförande Hästnäringens Nationella Stiftelse 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.