Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Southwind Mozart död

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Veijo Heiskanens topphäst Southwind Mozart är död.
Efter skada och komplikation vid operation fanns det inget annat val för kretsen kring hästen än att låta honom somna in.
– Det är jättetråkigt, oerhört tungt, säger Veijo Heiskanen.

Publicerad:

Southwind Mozart (e. Muscle Hill) inledde karriären hos Åke Svanstedt i USA, där han bland annat slutade tvåa i Yonkers Trot, vilket inbringade runt en miljon svenska kronor. Efter treåringssäsongen flögs hästen över till Sverige och gick i träning hos Veijo Heiskanen. I de inledande fyra starterna hos Åbytränaren vann Southwind Mozart, där vinsten i Sprintermästarens försök på 1.09,5/1609 meter, kanske främst går att nämna. I Sprintermästarens final blev det däremot galopp och sedan dess har hästen inte synts till på banan. En rad bekymmer har det varit, men den senaste skadan var av sådan karaktär att det inte fanns någonting annat att göra än att avliva honom.
– Hästen fick en stressfaktur i skenbenet. Vi försökte med operation, men det blev komplikationer vid operationen och hästen var inte alls bra. Han hade för ont, så beslutet var självklart, även om det är det tyngsta beslutet man kan ta... Inte minst när det handlar om en så här pass bra häst, säger Veijo Heiskanen och fortsätter.
– Av de hästar jag tränat genom åren var Southwind Mozart den med bäst kapacitet, det är bara tråkigt att han inte fick visa det fler gånger än vad han nu fick. Han var enormt fin, så det här tog hårt. Då tänker jag inte bara på mig, utan ägare och skötare också. Det är en tung tid för många, därför var segern med Benjamin Evo under lördagen extra betydelsefull.
Southwind Mozart tjänade 2.518.430 kronor på karriärens 24 starter. Han vann sex lopp och satte rekordet 1.09,5ak.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.