Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sportchefen: "Riktlinjer beslutade av ST och ATG"

Foto: Thomas Blomqvist
Foto: Thomas Blomqvist

Reijo Liljendahl riktar hård kritik mot ATG och Svensk Travsport. De försenade travtävlingarna gör att tränarna inte kan förbereda sina hästar optimalt, menar han.
– En fotbollsspelare som spelar på en vattenskadad plan och det blir spelavbrott är det inte optimalt för heller, men tillräckligt optimalt för att man ska tävla/spela lite senare, kommenterar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Publicerad:

På Svensk Travsport har problemen inte gått omärkt förbi.
– Efter problemen i Boden, 17 juni, valde vi att genomföra riktlinjer vid sådana här typer av problem. 75 minuter innan start kan tävlingarna skjutas fram en längre tid, beroende på omfattningen av bekymren. Det kan vara en, eller två timmar om det skulle vara så. 75-15 minuter innan start, kan man skjuta fram starten max 30 minuter. Om det är under 15 minuter till start, handlar det om minutrar som loppet kan skjutas fram och det beslutet tas i samråd med måldomare, säger sportchef Petter Johansson på Svensk Travsport.
Har aktiva varit med och tagit ut riktlinjerna?
– Det är riktlinjer beslutade av Svensk Travsport och ATG, däremot är ju både jag och en sådan som Staffan Falk exempelvis, gamla aktiva och vi har även pratat med aktiva angående värmningsrutiner och vad som fungerar för hästarna, säger Johansson och fortsätter.
– Vid sådana här speciella omständigheter är det svårt att få till allt så det är så optimalt det bara kan bli. En fotbollsspelare som spelar på en vattenskadad plan och det blir spelavbrott är det inte optimalt för heller, men tillräckligt optimalt för att man ska tävla/spela lite senare.
Samtidigt kan inte en häst, till skillnad från fotbollsspelaren prata och säga att det inte alls fungerar?
– Nej, men här litar jag helt på vår tränarkår, som tar rätt beslut kring hästens välmående.

"Svårt att få optimala förutsättningar"
Att ta rätt beslut, om sista värmningen är gjord, och starten flyttas fram 30 minuter då ordinarie starttiden är 15 minuter ifrån? De allra flesta kör sista värmningen en timme innan start, för att det ska bli optimalt.
– Många väljer då att jogga hästen någon kilometer, eller köra en snabbare provstart. Men det är ju upp till varje tränare att bedöma vad som är bäst för hästen.
Men än en gång. Optimalt är det ju inte?
– Nej, men vid speciella omständigheter är det svårt att få optimala förutsättningar. Vi alla inom sporten vill köra på utsatt tid oavsett om det är materialfel eller andra störningar, säger Johansson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.