Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Spräcker Svedberg nollan?

Foto: Lennart Kihlman/ALN
Carmine AM i kvallopp på Färjestad 2015. Foto: Lennart Kihlman/ALN

För Markus Svedberg är målen kristallklara. Stallet ska bland annat ta två V75-segrar under året och han kan komma en bit på vägen på lördag. 

Publicerad:

Den 25-årige Eskilstunatränaren har allt som allt haft fyra bra månader det här året. Hästarna har tagit tio segrar på 44 starter (23 i segerprocent) och de har slutat på pallen i 43 procent av starterna.
– Jag har i princip kunnat köra jobb varje dag utom en under vintern och hästarna har fått fin grundträning, säger han och fortsätter: 
– Jag har inte haft några större mål tidigare, men i år har vi satt upp flera mindre. Bredden på stallet tycker jag är en av de viktigaste punkterna och antalet inkörda kronor per start är en bra indikation. Vi ligger på ungefär 9 800 kronor per start just nu och det är känns ganska bra, säger han. 
Svedberg har bland annat sin farfars företag (Olof Brodin Chartering AB) i ryggen och Markus har satsat en hel del på unghästar de senaste åren. Med nio tvååringar, tio treåringar och åtta fyraåringar ser det ganska väl förspänt ut på förhand. 
– Jag är upplärd av Westholm och då handlar det mycket om hur hästarna ser ut och inte bara hur fin deras stamtavla är. Jag köper nästan ingen häst som inte har vinklarna med sig, men det är fler och fler som börjat intressera sig för exteriören och det är inte lika lätt att fynda unghästar längre, säger han.
Treåriga Shestheone Trot (e. From Above) vann så sent som förra lördagen. I ett treåringslopp spurtade in på 1.15,6/2.140 meter utan att se så värst plågad ut. 
– Hon var däremot billig (30.000 kronor reds. anm.) på Kriterieauktionen. Pappa kände uppfödaren och jag kollade på henne två gånger innan. Det var inga fel på henne, men heller inget extra. I träningen utmärkte hon sig inte heller, men det visade sig vara en riktig tävlingsindivid. Hon vann väldigt enkelt senast och det är läge att spänna bågen. Vi testar nog i ett ­auktionslopp härnäst och tar hon det på rätt sätt kan det bli tal om E3-kval, berättar han. 
Carmine Am (V75-6) var lite ­dyrare, med betoning på lite, på Kolgjini Sales 2013. 
– Farsan var kissnödig och trodde att det var toalettkön han möttes av, men det var kön till Carmine Am...
Många bjöd också och såg till att priset trissades upp till 1,6 miljoner kronor. 
– Hästen har inte hunnit med så många starter än, men har gått fyra 1.13-tider över full distans och visat att han är lite mer än en vanlig häst. Jag tror att han kommer springa in sin prislapp, men om han springer in den samlade träningsavgiften också är förstås inte lika säkert. Det är något som stör hästen, men vi har inte hittat några fel på honom. Senast var det lite kritiskt trav i sista sväng och över upploppet var jag lite feg, men jag ville verkligen inte köra galopp med honom.
Hur har hästens känts i veckan?
– Han fick ett par vanliga intervaller på rakbanan i tisdags och det var precis som det skulle. Jag tror att han är god för en 1.12-tid på lördag och kapacitetsmässigt duger han i klassen, men om Springfield kutar 1.12,5 i spets blir det förstås inte lätt, säger Markus.
Några ändringar?
– Vi får se efter värmningen om vi byter till ett annat bett eller inte. Jag vill få honom lugnare och det är därför jag gör den ändringen, säger han. 
Leonardo Vici (V75-4) vann direkt i årsdebuten, något som Markus Svedberg inte hade räknat med.
– Det var väl inget toppgäng han mötte, men han rundade ändå från tolftespår över 1 640 meter. Tyvärr gick han över gränsen för Lördagsloppet så vi får prova i klass II istället, säger han och späder på:
– Leonardo är en häst jag gillar mycket och grejen med honom är att han inte vet hur bra han är än. Styrkan är fortfarande hans främsta vapen och han såg också ut som han skulle i tisdagens intervalljobb. Leonardo har bara en genomkörare i benen och behöver troligtvis ytterligare lopp för att hitta toppformen. Hästen är mest stark än så länge och kräver högt tempo. Det är dessutom lite passgång i honom i startögonblicket och det finns en liten galopprisk, men bakspår tror jag är ett plus för honom ur den synvinkeln. Hästen tävlade med helstängt huvudlag under fjolåret och halvstängt senast. Jag var först inne på att öppna upp honom, men har svängt lite i veckan. Värmningen får bestämma, men det kan bli halvstängt som senast. Däremot är jag inställd på att köra honom med rycktussar för första gången, säger han. 
Och det har du förstås testat i träningen?
– Ja, och han gjorde som de flesta andra av mina hästar som testat det för första gången; galopperade. Men han blev inte galen och jag tror att han ska sköta sig när det blir allvar.   
Hur ska dina två hästar bedömas av V75-spelarna?
– Jag saknar fortfarande V75-­seger, men ett av mina mål i år är att ta två segrar inom rikstoton. Jag har två hästar med hög kapacitet och någon av dem skulle kunna slå till, men de har sam­tidigt luriga lägen för att vara på Åby och det är svårt att säga var de hamnar från början. Carmine Am har ändå fått någon mer genomkörare än Leonardo Vici och honom tror jag lite extra på, säger Markus Svedberg.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS