Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: "Ovanligt ful drivning"

Foto: Maria Holmén/Malin Albinsson/TR Bild
Jonny Staf är domarbas på Svensk Travsport. Här kommenterar han Christian Fiores uppmärksammade drivning från i söndags. Foto: Maria Holmén/Malin Albinsson/TR Bild

Christian Fiores drivning bakom Taiga Woodland i söndags skapade stor debatt. Måldomarnämnden gav honom fyra veckors avstängning och 6000 kronor i böter – något som Svensk Travsports domarbas Jonny Staf står bakom.
– Utifrån regelverket har de agerat korrekt, säger han.

Publicerad:

I söndags vann Taiga Woodland lopp i Tingsryd. Laura Myllymaas häst kördes till seger av Christian Fiore, men efteråt var det inte segern i sig som diskuteras utan i stället Christian Fiores drivning. Flera aktiva markerade i sociala medier, bland annat Markus Pihlström som skrev följande på Twitter: "Vilken jävulsk drivning. Stäng av honom i 6 månader. En skam för vår sport."

Måldomarnämnden som tjänstgjorde på Tingsryd bestraffade Christian Fiore med fyra veckors avstängning och 6000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö. De bedömde sekvensen som en 4 x C-förseelse. När Travronden pratar med Jonny Staf, domarbas på Svensk Travsport, berättar han att han står han bakom det beslutet.
– Vi tycker att det är en ovanligt ful drivning. Jag var i kontakt med måldomarnämnden under tävlingsdagen och utifrån regelverket vi har så tycker vi på Svensk Travsport att måldomarnämnden som tjänstgjorde på Tingsryd handlat korrekt. Dessutom bad måldomarnämnden banveterinären att besiktiga hästen efter loppet vilket de gjorde. De hittade inga märken på hästen. Hade man gjort det hade straffet troligen blivit ännu hårdare, säger han.

Jonny Staf utvecklar sitt resonemang:
– Sedan kan man diskutera om vi bör ändra i regelverket, men utifrån hur det ser ut idag så har måldomarnämnden agerat korrekt. Christian själv har möjlighet att överklaga påföljden. Det kan han göra eftersom den överstiger 3000 kronor eller 21 dagars avstängning.

Händelsen kan komma att tas upp på nästa måldomarkonferens.
– Vid nästa måldomarkonferens kommer vi att ta upp enstaka händelser och diskutera dem. Då kommer vi högst troligt att disktuera den här drivningen.

Jonny Staf kommer också att ta kontakt med Christian Fiore fram över.
– Jag kommer att prata med honom. Vi kommer att följa upp det här så till vida att han under en period kommer att bedömas med en så kallad tredjegångsförseelse vid varje eventuell drivning och då bestraffas med avstängning per omgående. Hur lång den perioden blir har vi inte beslutat än.

Christian Fiore själv är ångerfull över händelsen.
– Jag är väldigt ledsen över att det blev som det blev. Det ser väldigt dåligt ut och jag kan inte förklara varför jag gjorde som jag gjorde. Jag kommer att ta mitt straff och jag köper det fullt ut, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS