Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: "Väl förberedda inför resan framför oss"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Hans Skarplöth, Johan Lindberg och Ulf Hörnberg. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Två som var lättade och nöjda efter Håkan Hallstedts anförande var Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg och Ulf Hörnberg, VD Svensk Galopp. Däremot saknas det inte utmaningar.

Publicerad:

Den omedelbara reaktionen var bra, från både Svensk Travsport och Svensk Galopp.
– Det var mycket i utredningen som var bra och man lade också märke till att en hel del av det vi jobbat för, finns på plats i en huvudutredning. Sedan kommer det inte se ut exakt så här när beslutet tas, men att den här utredningen är fundamental i beslutet, känns bra, säger Johan Lindberg.
– Min kommentar såhär omedelbart är att det känns ganska bra. Vi har jobbat under ett antal år med ATG och Svensk Travsport kring en lika villkor-lösning och det mesta vi har jobbat efter, eller åtminstone det väsentliga, finns med i utredningen. Det viktiga är givetvis att vi kommer med i licenssystemet, att finansieringsfrågor tas upp och så vidare. Sådana saker är jätteviktigt för att hästsporten och dess aktiva ska kunna fortsätta leva vidare, säger Ulf Hörnberg.

"Tråkigt att det inte föreslås"
Om reaktionen till mestadels var positiv, fanns det däremot ett par farhågor i utredningen.
– Till att börja med vill jag bara säga att hela spelmarknaden har varit lite av ett high chaparall de senaste åren, den har varit orättvis. Därför behövs en ny spellagstiftning. I det förslag som Håkan Hallstedt i dag presenterat finns det däremot vissa risker och hot. Återbetalningstaket är ett sådant. Fasta odds ett annat. Sammantaget känns det däremot bra, säger Hörnberg, varpå Lindberg utvecklar.
– Jag tycker det är tråkigt att det inte föreslås tak för vinståterbetalning. För oss med samhällsnyttiga ändamål, är detta inte bra. Utan tak för vinståterbetalning bäddar det för priskrig, vilket gör att risken för att marginalerna minskar, ökar. Ett sådant slopat tak, riskerar även folkhälsan, anser jag. Farliga spel bör helt enkelt ha tak.

"Knepig situation ute på banorna"
Något både Johan Lindberg och Ulf Hörnberg hurrade för, var den del där Håkan Hallstedt presenterade att alla spel skulle registreras. Med undantag för ett fåtal, där spel på trav- och galoppbana var ett av undantaget.
– Han såg gärna att vi skulle följa penningtvättdirektivet lite tydligare. Där finns bland annat att spel över 2.000 euro är de som behöver registreras, vilket gör att man inte behöver registrera precis alla spel som sker. Blir det förslaget verklighet underlättar det för oss i och med att det annars skulle bli en knepig situation ute på banorna, säger Hörnberg innan han avslutar.
– Jag är till viss del lättad, men framför allt känner jag tillförsikt efter den här dagen. Det är mycket positivt, men samtidigt vet vi alla vad som nu händer. Nu ska det här gå på remiss och finansen, vilket innebär att olika saker kan hända på vägen, men som utgångspunkt känns det riktigt bra.
Johan Lindberg vill även han till största del hylla utredningen, även om den inte kom med några speciella kioskvältare.
– Vi får förutsättningar att nå den potential vi har. Självklart är det hårt jobb som kvarstår, ingenting kommer vara sig likt. Det är massa saker kvar av resan. Bland annat blir det en rad konsekvenser i arbetet internt nu när vi inte kommer vara sammanflätade med ATG. Vi har mer i våra egna händer, om, eller snarare när, nu denna utredning också blir verklighet. Vi känner oss i alla fall väl förberedda inför den resan vi har framför oss, avslutar Lindberg.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS