Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Starka ston glänste på Axevalla

Foto: Maria Holmén/Lars Jakobsson/TR Bild
Ganga Bae och Aleppo Pine är båda klara för semifinal i Breeders Crown. Foto: Maria Holmén/Lars Jakobsson/TR Bild

Ganga Bae och Aleppo Pine svarade för varsin rejäl insats i tisdagens Breeders Crown-försök. Båda två vann från dödens med Örjan Kihlström i sulkyn.

Publicerad:

Axevalla bjöd på sista chansen att kvala in till semifinalerna i Breeders Crown som körs på Solvalla nästa vecka. En plats bland de sex bästa var kravet för att nå dit och det uppfyllde Ganga Bae (e. Muscle Hill) med råge. Ganga Bae var oplacerad i Oaks, men på tisdagen visade Stefan Melanders häst att hon vill ha ett ord med i leken om vem som är landets bästa treåriga sto.

Örjan Kihlström körde fram utvändigt om ledande Gina Mearas och på upploppet var det sedan inget snack om saken. Ganga Bae gick undan med fyra längder på nya rekordet 1.13,5 över full väg.
– Hon var fantastiskt fin och skötte allt själv. Det var bara för mig att hålla i mig, sade Kihlström som använde samma segerrecept i försöket för de fyraåriga stona.

Aleppo Pine (e. Maharajah) säkrade en semifinalplats redan i somras och kvalade nu in på nytt genom att plocka ned Adi Gallia från dödens via 1.13,9.
– Det var väntat vi skulle få göra lite jobb från spår tolv, men hon är stark och väldigt snabb. Vi vann inte med någon jättemarginal, men hon hade tussarna kvar, så det fanns en växel till om det hade behövts, sade Kihlström efter segern med stoet som tränas av Roger Walmann.

Bland hingstarna och valackerna var det däremot spets och slut som gällde i båda åldersgrupperna. Betting Gangster (e. Going Kronos) fick tidig press av utvändige Tae Kwon Deo, men hade gott om krafter kvar på upploppet i fyraåringarnas försök. Jerry Riordans häst kom i mål på 1.13,4 med Rikard N Skoglund i sulkyn.
– Han öppnade väldigt bra i dag och då bestämde jag mig direkt för att köra i ledning. Vi fick en rejäl tryckare, men sedan fick vi dämpa. Han gick undan på ett bra sätt, sade Skoglund.
– Jag märkte i Örebro vilken fantastisk häst det är, men i dag travade han maximalt och kändes ännu spänstigare. Det var aldrig någon fara.

Kriterietvåan Brother Bill (e. From Above) ledde även han från start till mål. Ulf Ohlsson fick chansen bakom Timo Nurmos häst som utmanades av Ultion Face till slut, men som höll undan med säker marginal på tiden 1.14,3.
– Jag ryckte tussarna 50 kvar och då ökade han direkt, så han var absolut inte trött, sade Ohlsson.

Närmast bakom segraren följde Ultion Face, Quantum Roc samt kriteriefavoriten Aetos Kronos som kom i mål som fyra.
– Han hade skor och fast huva nu eftersom han galopperade senast. Han gick godkänt utan att vara lika vass som tidigare, men det är ganska naturligt nu när han gick med säkerhetsbalans, sade Örjan Kihlström som satt upp bakom Aetos Kronos.

Mellan Breeders Crown-försöken kördes Ullbergs minne för den högsta klassen och där gick segern till Pastore Bob (e. From Above). Johan Untersteiners häst tog sin vana trogen hand om ledningen och gick sedan undan på 1.10,7 över 1.640 meter. Segern var sexåringens tredje för året.

Kort distans gällde även i måndagens klass I-försök där första halvvarvet travades efter raska 1.08,6. Men tempot till trots höll ledande Wreckless M.M. (e. Raja Mirchi) hela vägen in i mål och klockades till 1.11,4. Anders Eriksson var segerkusk bakom Morten Waages häst.

Följande hästar kvalade på tisdagen in till semifinalerna i Breeders Crown:

Treåriga ston:
Ganga Bae
Gina Mearas
Divane Godiva
Svecak Palema
Milady Grace
Alexi Quick

Treåriga hingstar och valacker:
Brother Bill
Ultion Face
Quantum Roc
Aetos Kronos
Alien Kronos
Botox

Fyraåriga ston:
Aleppo Pine (inkvalad sedan tidigare)
Adi Gallia
Lyx Håleryd
Fantasia Sisu (inkvalad sedan tidigare)
Miss Golden Wine
A'Nana de Bohem

Fyraåriga hingstar och valacker:
Betting Gangster
Marcello Wibb
Tae Kwon Deo
Roofie
Falcon Am
Ferrari Sisu

Här hittar du hästarna som kvalat in via de tidigare försöken.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS