Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Startförbud för Aetos Kronos: "Blödde från näsan"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Aetos Kronos. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Han var storfavorit till att vinna Svenskt Travkriterium 2019, men det slutade med galopp redan innan loppet ens börjat. Dagen var förstörd – och dessutom blev det inte bättre sedan hästen tilldelats startförbud plus friskintyg efter loppet.

Publicerad:

Aetos Kronos slutade i det slagna fältet i Svenskt Travkriterium 2019, efter tidig galopp. Efter loppet kom hästen till stallbacken, och det var någonting som inte var som det skulle. Hästen blödde från nosen.
– Flertalet personer såg detta, och påpekade det. Jag var sedan till Jerry Riordan och pratade med honom, och jag måste säga att han såg ganska lättvindigt på det hela. Han förklarade det med att hästen har en kapillär som brustit vid tidigare tillfällen. I och med att det hänt tidigare tycker jag däremot att det är lämpligt med att grundligt undersöka det hela, med endoskopi, för att se så det inte är någonting skadat i halsen. Därför har hästen beordrats friskintyg, plus att hästen har fått startförbud i tio dagar, säger Solvallas banveterinär Susanne Demmers.

Jerry Riordan ger fortsatt lugna besked, precis som han gjorde till banveterinär Susanne Demmers.
– Det här är inte första gången som detta händer, vilket gör att vi vet vad detta beror på. Han blödde från näsan även då han vann Breeders Course-finalen under Elitloppshelgen, så det är absolut ingenting som oroar mig. Det är ett minimalt blodkärl som brister, men visst ser det kanske lite illa ut. Hästen har däremot varken ont eller blir störd av något sådant här.

Hur går planerna nu framöver?
– När du berättade detta för mig, är det första gången jag hörde att han fick startförbud och friskintyg, det var inget veterinären berättade för mig. Vi kommer givetvis att se till så att det blir gjort redan under måndagen, och vill veterinären att vi tar endoskopi i halsen gör vi givetvis det, trots att jag redan vet vad felet är. Jag lägger ingen prestige kring det här, jag tycker det är bra att veterinären har ögonen öppna. Planerna för att starta i försöken till Breeders Crown om drygt två veckor kvarstår däremot, det kommer inte ruckas på, säger Riordan.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS