Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stefan Johanson avliden

Foto: PRESSBILD
Foto: PRESSBILD

En av Hästsveriges mäktigaste personer, Stefan Johanson, dog hastigt under nyårsaftonen.
Stefan Johanson blev 62 år gammal.

Publicerad:

Stefan Johanson har varit hästsporten och travsporten trogen sedan barnsben. Karriären inom travet inleddes på Axevalla travbana, där han kom att rekryteras till vd-posten på Åbytravet, av en viss Hans Ljungkvist. Hans Ljungkvist och Stefan Johanson kom sedan att arbeta tätt inpå varandra under många år, framför allt under tiden då Hans Ljungkvist satt som ordförande på Svensk Travsport, och Stefan Johanson hade flertalet uppdrag inom hästbranschen.

På senare tid har han bland annat varit styrelseordförande för Wången, ordförande i Stiftelsen Hästforskning, samt vice ordförande för Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm. Därtill var han ordförande i Travrondens moderbolag TR Media, liksom hans vardagliga arbete som vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
– Beskedet om Stefans bortgång kom som en chock för mig. För mig kommer Stefan alltid att vara en pigg, alert och korrekt person som man verkligen kunde lita på, säger Hans Ljungkvist och utvecklar kring betydelsen som Stefan Johanson haft för travsporten.

– Han hade jättestort förtroende, från alla håll, inte minst i det politiska systemet. De kontakter och det arbete han haft tillsammans med närings- och finansdepartementet bland annat, har betytt oerhört mycket, och Stefan Johanson hade en central roll från hästnäringens håll i frågan om spelomregleringen. Det som framför allt kännetecknade Stefan, det var att han alltid haft hästen i radarn, i allt han gjort. Det märkte jag redan då jag var chef över honom på Åbytravet, men även då vi arbetade ihop under hans tid på Hästnäringens Stiftelse och TR Media, säger Ljungkvist.

"Han var respekterad långt utanför hästsporten"

En av de personer som stått Stefan Johanson allra närmast de senaste tio åren, det är forne ATG-ordföranden Mats Denninger. Han sörjer bortgången av en kollega och vän.
– Jag har varit i kontakt med den nära familjekretsen under tisdagskvällen, och vad jag kan säga är att jag är förfärad, att Stefan gått bort vid så ung ålder är ofattbart, säger Denninger.

Stefan Johanson dog i sviterna av en operation, ett rutiningrepp som skedde förra torsdagen.
– Han fick åka hem från sjukhuset under lördagen, och jag var också i kontakt med honom under söndag förmiddag. Han meddelade att allting hade gått bra, Stefan var vid gott mod trots en lång operation. Tyvärr blev han dålig senare under söndagen, så dålig att han åkte in till lasarettet. Under måndagseftermiddagen avled Stefan. Det var en oväntad och hastig bortgång, säger Denninger.

Mats Denninger blev som ordförande i ATG även ordförande för HNS, ett uppdrag han har än i dag. Ett uppdrag som innebar att han hade tät kontakt med Stefan Johanson.
– I sin roll i stiftelsen har han gjort mycket för svensk hästnäring de senaste tio åren. Han har byggt förtroende i hela hästsverige, han har medverkat till en stabilitet och varit viktig för utvecklingen av  våra riksanläggningar. Han var respekterad långt utanför hästsporten för sin saklighet. Han var en lättsam, öppen person som medverkade till att lösa problem, han skapade aldrig några.

För Travronden och TR Media, har Stefan Johanson varit betydelsefull som mångårig ordförande.
– Det var med stor sorg jag mottog det tragiska beskedet att han lämnat oss. Stefan vigde stora delar av sitt liv att förbättra travsporten för såväl hästar som människor. Hans betydelse för TR Media och Travronden, har varit stor och tomrummet han lämnar efter sig är enormt. Våra varmaste och djupaste tankar går till hans nära och kära, säger Joakim Svensson, chefredaktör för Travronden.

Stefan Johanson lämnar efter sig sambo Eva, barn, samt bonusbarn. Travronden framför våra varmaste tankar till de anhöriga.

Fotnot: Texten publiceras efter godkännande av familjen.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.