Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stig H Johanssons forne stjärna är död

Foto: Kim Nyblom/ALN
Digger Crown och Erik Adielsson efter en av många segrar tillsammans. Foto: Kim Nyblom/ALN
Digger Crown år 2007. Foto: Mia Törnberg
Digger Crown bjuder på ett segerleende efter en av karriärens 59 segrar. Foto: Burt Seeger/Kanal 75
Erik Adielsson tackar för publikstödet sedan Digger Crown tagit sin andra titel i Sweden Cup. Året var 2006. Foto: Tommy Andersson/ALN
Erik Adielsson tackar för publikstödet sedan Digger Crown tagit sin andra titel i Sweden Cup. Året var 2006. Foto: Tommy Andersson/ALN

18-faldige miljonären Digger Crown har fått avsluta sina dagar. Det rapporterar travservice.dk. Stig H Johanssons forne stjärna och Lotterian-vinnare blev 20 år gammal.
– En fantastiskt bra häst, säger Stig H Johansson till Travronden.

Publicerad:

Digger Crowns (e. Lindy's Crown-O'Chita) mycket framgångsrika tävlingskarriär avslutades 2008 och han har sedan dess varit verksam i aveln. Han stod i år på Stutteri Shadow i Danmark hos sina delägare i Digger Svenska AB, som nyligen tog beslutet att avliva hästen. 
– Det kom inte så många ston till honom och han blev väldigt hingstig. Vi har små barn och han kunde sticka ut huvudet över staketet för att bita dem. Så vi tog beslutet att avliva honom, säger Morten Clemmensen til Travservice.dk.

Digger Crown tävlade karriären igenom för Stig H Johansson och tjänade 18.219.750 kronor på 126 starter, varav 59 slutade med seger. Han var uppfödd av Stall Båtels på Gotland.

Han gjorde sin tävlingsdebut på Solvalla som treåring år 2000 och satte tonen direkt med en seger. Det var starten på en smått sagolik karriär. I Kriteriet samma år blev det galopp i finalen som andrahandsfavorit och i Derbyt 2001 slutade han trea i finalen (Hilda Zonett vann båda årgångsloppen). Mer var att vänta och under de kommande åren firade han stora framgångar i både Sverige och Italien. I Sverige vann han bland annat Sweden Cup två gånger, Årjängs Stora Sprinterlopp och Norrbottens Stora Pris. I Italien tog han en häftig trippel med Lotterian, Nationernas Pris och Gran Premio Campionato Europeo i Cesena. 

Det blev hela nio tävlingssäsonger med Stig H Johansson och senare Erik Adielsson i sulkyn. I sin 100:e start, september år 2006, vann Digger Crown guldfinalen på Solvalla och fortfarande som elvaåring tävlade han mot de bästa. Hans sista seger kom i Gulddivisionen år 2008 på Örebrotravet och senare samma år avslutades karriären på grund av en gaffelbandsskada. I aveln har han 49 svenskregistrerade avkommor i aveln och den mest framgångsrika är Digger Lord med 414.750 kronor intjänat.

Stig H Johansson minns Digger Crown med värme. 
- Det var en fantastiskt bra häst som vann lopp både här och där. En fin häst som tävlade under en väldigt lång period. Han gick väldigt bra på 800-metersbanorna i Italien och trivdes med de korta upploppen där. Sedan var också vinsterna i Sweden Cup två höjdpunkter, säger Stig H Johansson. 

FAKTA

Digger Crown

Född: 5 april 1997
Starter: 126
Segrar: 59 (segerprocent 47, platsprocent 67)
Intjänat: 18 219 750 kronor
Storloppssegrar i urval: Nationernas Pris (2004), Gran Premio Campionato Europeo 2004, Lotterian (2005), Sweden Cup (2004 och 2006), Årjängs Stora Sprinterlopp (2006), Norrbottens Stora Pris (2007). 
Uppfödare: Stall Båtels AB
Tränare under karriären: Stig H Johansson
Kusk under karriären: Stig H Johansson till och med 2005, därefter Erik Adielsson ordinarie kusk.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.