Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stort upprop i protest mot "kallblodspropparna"

Foto: Micke Gustafsson/ALN
Mikael Svingstedt efter seger med sin egentränade Hibo Faksen. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Motståndet har varit stort mot de fasta propositionerna för kallbloden som infördes inför 2016. Nu går landets kallblodsintressenter samman och ett upprop har samlat över 400 namn.
– Vi vill ha tillbaka lite av glädjen och framtidstron, säger Mikael Svingstedt, som är en av initiativtagarna.

Publicerad:

Vid årsskiftet mellan 2015 och 2016 kom en stor förändring gällande travsportens propositioner för kallblod. Då infördes nämligen fasta kallblodspropositioner på landets banor. Ett beslut som möttes av stora protester från många av kallblodstränarna och ägarna. Nu kommer nästa kapitel i den här frågan. Leif Jonsson, Jonny Norrby, Lars Nyberg och Mikael Svingstedt är initiativtagarna bakom ett upprop mot de fasta "propparna" som i nuläget har samlat över 400 namnunderskrifter.
– Motståndet mot detta har varit stort sedan de fasta propositionerna infördes och de infördes utan att man hade försäkrat sig om en majoritet bland de aktiva. Det hela känns mer som ett stort experiment och vi tycker att mycket av tjusningen med travet försvann när vi inte längre kan matcha hästarna på egen hand undan hänvisas till de här fasta propositionerna, säger Mikael Svingstedt, B-tränare på Hagmyren med tre hästar i träning.

Hur har det här uppropet arbetats fram?
– Vi är en grupp på fyra personer som jobbat med detta. Sedan har djungeltelegrafen gjort att fler och fler har anslutit och velat vara med. Vi har sagt att vi skulle vänta med att skicka in det tills att vi har över 400 namn och där är vi nu. Det fortsätter också att drälla in namn, säger Mikael Svingstedt.

Hur ser du personligen på de fasta propositionerna?
– Det känns som att man inte behöver ta del av propositionerna alls längre. Det ska sägas att det inte har någon större betydelse för de jättebra hästarna, de går genom klasserna ändå. För hästarna som är medelmåttiga eller kanske lite sämre än det har tidigare klarat sig när det funnits bra utskriva propositioner där de haft chans att få med sig en peng hem. Numera spelar det ingen roll var man letar eller hur långt man åker, alla propositioner är lika och det finns inga valmöjligheter. De flesta tränare tycker att det är kul att ha möjligheten att matcha sina hästar helt på egen hand och när propositionerna kommit ut har det varit som en högtidsstund att sitta och bläddra i. Det är helt borta nu.

Uppropet har i skrivande stund samlat över 400 namn där knappt 60 av dessa är A-tränare. Mikael Svingstedt är glädjande över gensvaret, men är samtidigt inte förvånad.
– Det är glädjande att motståndet mot de fasta propositionerna är så pass stort. Det kan göra att det finns en liten chans att detta rättas till. Samtidigt är det inte alls förvånanade, det har varit väldigt mycket kritik och missnöje mot detta beslut.

Vad hoppas ni att uppropet leder till?
– Att vi i framtiden får återgå till så kallade fria propositioner. Precis som de som tränar varmblod har. Att vi får tillbaka lite av glädjen och framtidstron igen för det här är helt fel väg att gå för travet. Vi blev väldigt förvånade över att de drev igenom en så pass extrem åtgärd utan att man har en bred majoritet bland de aktiva med sig. Vi hoppas att både ST och Sleipner inser allvaret i situationen. Sleipners ledning och de aktiva går helt i otakt i denna fråga. Ett svagt och splittrat Sleipner är ingen betjänt av.

Uppropet i sin helhet går att läsa som bifogad .pdf-fil här nedan

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS