Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Succén är tillbaka – nu kan du ansöka

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Gotlands travskola på Visbytravet blev 2018 års vinnare av ATG Drömfond. Året innan fick Adnan Bainca från Unite People pris av Peter Forsberg. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Travronden och ATG fortsätter det populära samarbetet. Nu kan du söka till ATG Drömfond igen – och få pengar till just ditt drömprojekt.
– Finns viljan är drömmen aldrig för stor, säger Erik Adielsson.

Publicerad:

Under 2017 lanserade såväl Travronden som ATG två parallella och uppskattade koncept för att ge tillbaka till den svenska travsporten. ”När travet gör skillnad” och ATG Drömfond har väckt betydande genomslag och gjorde succé runt om Travsverige. 

Nu förlängs det uppskattade samarbetet med ytterligare en säsong – och öppnar samtidigt upp för nya ansökningar via sajten dromfond.se.
– Det känns självklart att ATG Drömfond tillsammans med Travronden vill hitta och lyfta bra projekt inom trav- och galoppsporten för att inspirera fler att drömma stort. Efter förra årets fina och drivna projekt ser vi fram emot en ny omgång där goda idéer och projekt har chansen att ta nästa steg, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

"Bidra till att fler får chansen att uppleva travsporten"

Travrondens chefredaktör Joakim Svensson säger:
– Det känns glädjande att vårt samarbete med ATG varit så lyckat. Travronden har ett starkt och djupt samhällsengagemang med rötter som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1932. Vi vill lyfta fram och också aktivt bidra till att fler får chansen att uppleva den fantastiska travsporten och glädjen i samspelet mellan häst och människa.

I ATG Drömfond kan organisationer, föreningar och verksamheter ansöka om medel för att genomföra projekten som kanske annars aldrig blivit av. Syftet med priset är att motverka utanförskap och ohälsa med idrotten som grund. Vad drömmer du om?

Gotlands travskola vann i fjol

Förra året var det Gotlands travskola som – med sin sulky anpassad för personer med funktionsnedsättning – premierades med hela 100.000 kronor.
– Det betyder otroligt mycket. Alla ska få chansen att uppleva häst som man vill, säger ledaren vid Gotlands travskola, Tinne Nyström, till Travronden.

Simon Röcklinger, sportchef på Visbytravet:
– Det här ger oss möjligheten att ge samtliga ungdomar på Gotland chansen att prova på travsport. Vi är otroligt glada över det stöd vi fått.

"Foppa" och Adielsson i juryn

Travsporten, och ATG, har en lång historia av att arbeta aktivt mot just utanförskap och ohälsa.
– Såväl utanförskap som den psykiska ohälsan ökar, dessvärre, i Sverige och unga människor är särskilt utsatta. Det finns många som har svårt att känna eller hitta glädjen i vardagen och det kan få skrämmande konsekvenser. Travsport och hästar kan, i många fall, vara ett sätt att bearbeta och motverka det. Därför känns det helt rätt att vara med och bidra med det vi, som sportens tidning, kan göra, säger Joakim Svensson.

Nu öppnar slussen för dig och dina travvänner. Det vinnande projektet för 2019 – som utses av en jury med bland andra Peter Forsberg och Erik Adielsson – kan komma att belönas med 100.000 kronor medan övriga finalister får 25.000 kronor vardera (total vinstsumma är 150.000 kronor).

Till Travronden uppmanar hockeylegendaren, som äger flera stjärnhästar, att skicka in en ansökan:
– ATG Drömfond ger mindre projekt möjlighet att söka medel för att uppnå eller vidareutveckla sitt drömprojekt. De finalister som juryn väljer ut får pengar till sitt projekt, men även uppmärksamhet och stjärnglans som många gånger är värt mer än pengarna. Det är enkelt att ansöka, säger "Foppa".
– Gör det redan i dag!

"Våga dröm, våga ta steget"

I projektet söks projekt och initiativ som genom sin verksamhet kan inspirera andra, som till exempel eldsjälar som bidrar till gemenskap och trivsel. 

Varför ska man söka till ATG Drömfond?
– Att träna och tävla med travhästar kan kännas som ett oerhört svårt steg om man inte redan är inne i travsporten. Men finns viljan är drömmen aldrig för stor. Det har jag själv sett på nära håll. Våga dröm, våga ta steget. Sök till ATG Drömfond så kanske vi till och med tävlar mot varandra en dag. Ansökan är första steget, säger travkusken och ambassadören Erik Adielsson.

FAKTA

ATG Drömfond – så ansöker du och så är reglerna

Så ansöker du

Ansökningar tas emot från den 4–24 februari 2019. Den som vill ansöka klickar in på dromfond.se och följer instruktionerna. Där finns ett formulär med ett antal frågor att besvara och man beskriver projektet utförligt. Det går även att tipsa en vän om att ansöka. Från inkomna ansökningar väljer juryn ut tre projekt.

Finalisterna måste finnas tillgängliga för intervju i perioden vecka 10–12 (4–24 mars) och ställa upp på intervjuer samt fotografering. Intervjuerna presenteras i kortreportage i Travronden vecka 13. När finalisterna är presenterade, kan alla som vill, rösta på sin favorit via dromfond.se.

Omröstningen är öppen vecka 13–15 (25 mars–14 april). Efter avslutad omröstning summeras rösterna; juryn står för 50 procent av rösterna och publiken för resterande 50. De totalt tre finalisterna publiceras vecka 19 i Travronden samt på dromfond.se. Den finalist som sammanlagt fått flest röster från juryn och folket får 100.000 kronor, övriga två finalister får 25.000 kronor vardera (totalt 150.000 kronor).

Regler

Föreningar och organisationer som har ett uppstartat projekt inom trav- eller galoppsporten är välkomna att ansöka till ATG Drömfond i samarbete med Travronden.

Projektet ska omfatta fler än en person, ha kommit en bit på väg och syfta till att motverka utanförskap och ohälsa med trav,- galopp- eller ridsport i grunden.

Bidragen till finalisterna kan komma att beskattas hos mottagaren. ATG rekommenderar därför att mottagaren i förväg tar reda på de beskattningsregler som gäller för bidrag till det aktuella projektet.

Anställda inom ATG, Svensk Travsport, Svensk Galopp, Kanal 75 samt Travronden får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan inte överklagas.  

Juryn

– Peter Forsberg, ambassadör för ATG Drömfond 
– Erik Adielsson, travkusk och travprofil 
– Joakim Svensson, chefredaktör för Travronden 
– Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG

ANNONS

Ämnen i artikeln


Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.