Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sundberg: "Jag blir väldigt känslosam"

Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Linda Sundberg torkar tårar efter Dante Bokos seger under lördagen. Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD

MALMÖ. Det var i det närmaste så regisserat som det kan vara på film.
När Dante Boko skar mållinjen i gulddivisionen som vinnare, var glädjen enorm.
Det var som att hästen visste att det var sista starten som följeslagaren Linda Sundberg selade ut honom.

Publicerad:

Elva år. Många tidiga mornar, många sena kvällar, med mycket svett, tårar och glädje under vägen. För Linda Sundberg var det en alldeles speciell dag då hemmabanan Jägersro anordnade V75-tävlingar. Skötaren gjorde en av de sista dagarna hos familjen Kolgjini, där hon jobbat större delen av arbetslivet. Och hennes kompis Dante Boko, han visste precis. Det var som att han hedrade sin skötare med seger, i hennes sista utselning av honom.
– Jag är så glad, så tacksam, så rörd över hela situationen. Dante Boko är fantastisk, min bästa vän. Att umgås med varandra i stort sett alla vakna timmar på dygnet, det gör att man får en alldeles speciell känsla, ett alldeles speciellt band, även om det handlar om en häst. Att det här var sista gången som jag selade ut honom, det kanske inte ger mig ångest, men det gör i alla fall att jag blir väldigt känslosam, säger Linda Sundberg.

Och nog märktes det att det var en alldeles speciell seger. Kramen med Adrian Kolgjini utanför vinnarcirkeln var lång, den visade på tacksamhet och glädje. Och Adrian Kolgjini var inte heller sen med att hylla sin skötare inför Jägersros publik.
– Linda har gjort ett fantastiskt arbete, så i dag är det hon som ska hyllas, jag tycker hon är värd en alldeles egen applåd, uttryckte sig Kolgjini, varpå hela restaurangpubliken hängde på i hans önskan.

För Linda Sundberg väntar nu nya äventyr efter elva år hos Lutfi Kolgjini. Ett tufft beslut, men ett nödvändigt sådant också.
– Jag har alltid sagt att Lutfi ska vara de sista tränare som jag ska arbeta hos. Jag har varit bortskämd med så många fina hästar genom åren, men det går inte komma ifrån att hade det inte varit för kärleken till djuren, då hade man aldrig orkat. Nu kände jag att det var dags, hade jag inte slutat nu, så hade jag inte gjort det under sommaren heller, när det är som härligast att vara skötare... Det är dags att få struktur på vardagen, jag blir inte direkt yngre, säger Sundberg.

Just struktur i vardagen, med vetskapen om att man kommer vara ledig, att man kan ha ett aktivt privatliv, det är någonting som skötaren nu ser fram emot
– Jag ångrar ingenting, det har som sagt varit elva fantastiska år. Det är en livsstil, en lisstil man går in till 100 procent för. Det gör att det är trav i livet, men inte så mycket mer. Man får träffa otroligt mycket härligt folk på resan, men de där dagarna när man går upp tidigt, kommer hem vid 03.00 igen, för att gå upp 05.00... De kommer jag inte sakna. Struktur, möjlighet att umgås med vänner och familj på ett annat sätt, det är nog det som gjort att jag tagit det beslut jag tagit. Men det är inte lätt att lämna passhästarna.

"Varit jätteviktig för mitt företag"

För Lutfi Kolgjini har Linda Sundberg betytt mycket, och det är framför allt en egenskap som han lyfter fram när det kommer till arbetstagaren som tillbringat en tredjedel av sitt liv i hans stall.
– Linda är väldigt lugn, vilket sprider sig till hästarna. Hon skapar harmoni, vilket jag tror är väldigt viktigt. Hon har skött många topphästar genom åren och har varit jätteviktig för mitt företag. För mig som tränare gäller det att hitta rätt häst till rätt skötare, och det finns en anledning till varför man styrt de absolut största talangerna mot henne, säger Lutfi Kolgjini.

Och även om han är tacksam över de elva åren som de fått ihop, så är det lite av en tomhet som infinner sig hos honom, när han blir av med en av sina mest lojala och kunniga skötare.
– Det är inte lätt att vara hästskötare i dag, så jag förstår Linda, att hon tagit det här beslutet. Som skötare har man många gånger bra lön, traktamenten och så vidare, som tränare måste man ta hand om sina skötare i dag. Men så finns det omvärldsfaktorer, där det i stort sett är omöjligt att skapa ett socialt liv... Jag upplever att det hänt väldigt mycket inom branschen de senaste fem-tio åren, som varit till det negativa för skötarnas situation, som vi tränare inte rår för. Och då är senarelagd V75-start bara en liten, liten del i det hela. Man tar inte hänsyn till de viktigaste personerna vi har, skötarna, säger Kolgjini.

För Linda Sundberg väntar nytt arbete, nytt sätt att leva, nytt sätt att tänka. För Lutfi och Adrian Kolgjini innebär det ett avbräck i verksamheten. För Dante Boko betyder det en ny skötare att leva ihop med. Men den sista starten, den förenade, den innebar stor kärlek. Från skötaren till hästen. Från hästen till skötaren. Och från tränaren till skötaren.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.