Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svanstedt hade show – slog dubbla världsrekord!!

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Åke Svanstedt. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Åke Svanstedt dominerade på Meadowlands i natt.
Med sina treåringar Six Pack och Plunge Blue Chip körde han dubbla världsrekord.
Ingen treårig hingst har sprungit snabbare än stoet Plunge Blue Chip!

Publicerad:

Storloppshelgen på Meadowlands fortsatte under natten till söndag svensk tid. Förutsättningarna var optimala och det skulle visa sig under hela tävlingsdagen då segertiderna genomgående var utstickande.

1.08,4!

Åke Svanstedt tog ton i treåringsloppet Stanley Dancer Memorial med Six Pack (e. Muscle Mass). Med halva distansen kvar bytte Åke ut tredje invändigt mot dödens och in mot upploppet kopplades ett grepp. Six Pack gick sedan undan till en säker seger på 1.50,0 – vilket innebar nytt världsrekord: 1.08,4.

Det tidigare världsrekordet hade Donato Hanover på 1.08,5 från 2007. Segern var värd cirka 800.000 svenska kronor och det var Six Packs femte seger i årets sjätte start. Marcus Melanders snackhäst Fourth Dimension galopperade bort sig. Andraplatsen till Jimmy Takters You Know You Do.
Six Packs delägs av bland annat psuedonymen Stall Kalmar FF vilka innefattar funktionärer på Kalmartravet.
– Det är en tuff häst och jag kände att jag hade mycket krut kvar till upploppet. Nu är det bara hoppas att han får vara frisk och fräsch inför årets stora uppgift, The Hambletonian. Det är tufft att vinna loppet två år i rad, men jag ser fram emot att göra ett försök, sade Svanstedt.

Nytt sensationellt världsrekord

Svanstedt nöjde sig inte med den fina triumfen. Senare under tävlingsdagen hade han ut Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) i treåringsloppet för ston: Del Miller Memorial. Styrningen liknade den bakom Six Pack: på bortre långsidan valde Svanstedt att gå ut i dödens och stoet duellerade upploppet ned mot Jimmy Takters Manchego. Precis på linjen satte hon nosen först.

Tiden blev sensationella 1.08,2 vilket innebar att hon raderade ut Cee Bee Yes rekord, 1.08,6, från 2014. Tiondelen snabbare än Six Pack gör att hon alltså är världens snabbaste treåring genom tiderna. Segern var värd knappt 65.000 dollar.
– Tiden är helt otrolig och till viss del en överraskning, men det är en riktigt bra häst. Hon har inte tävlat så mycket på större banor, så det har gjort att hon inte sprungit nedåt dessa tider tidigare. Nu siktas hon mot Hambletonian Oaks, sade Svanstedt.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.