Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Svår situation för våra tränare och körsvenner"

Foto: MONTAGE/TR BILD
Foto: MONTAGE/TR BILD

Det Norske Travselskap skickade under onsdagskvällen en tydlig signal till sina aktiva: Åker du till Sverige väntar karantän när du kommer tillbaka till Norge.
– Vi uppmanar våra aktiva att ta karantänreglerna på allvar, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer

Publicerad:

Norsk travsport har inte kört tävlingar sedan 12 mars. Norska myndigheter har förbjudit alla idrottsevenemang i Norge och än så länge har inga tecken på ändring skett. Nästa besked från myndigheternas sida har man meddelat kommer efter påsk. Det Norske Travselskapet följer myndigheternas råd, men hoppas att man kan bevisa sig kapabla till att anordna tävlingar - ur smittskyddshänseende.
– Vi har kontakt med myndigheterna och vi hoppas att vi kan sätta igång tävlandet innan påsk och då med samma restriktioner som inom travet i Sverige, men det är ingenting vi förväntar oss. Så som situationen ser ut nu är det tidigast efter påskhelgen som travet i Norge kan komma igång, om myndigheterna inte i det läget kommer med besked om att de förlänger förbudet, säger generalsekreterare Svein Morten Buer.

Hur svår situation är detta för norsk travsport?
– Det är tufft, riktigt tufft. På DNT har vi permitterat över 20 personer och vi har en tuff period framför oss. Och i och med att det inte pågår några travtävlingar förstår jag givetvis att det är en svår situation för våra tränare och körsvenner också.

Under onsdagen kom ni med ett förtydligande gällande starter i Sverige för era aktiva. Berätta mer!
– Vid inresa i Norge blir man satt i karantän. Jag är exempelvis satt i karantän, efter att ha varit på skidresa i Österrike. Det innebär att man ska hålla sig hemma. Man får gå till affären, man får gå ut med hunden, men vid de situationerna ska man hålla sig en meter från andra människor. I övrigt ska man vara i hemmet. Dessa karantänregler gäller även våra kuskar/tränare som åker till Sverige för att tävla.

"Stämt av med juridiska rådgivare"

Det innebär alltså att de inte kan arbeta i stall, om de varit i Sverige?
– Så länge det är andra personer än de som man bor ihop med som också befinner sig i stallet, så är det inte tillåtet. Dessutom är det sagt att man inte ska påbörja en ny ut- och inresa under karantäntiden. Lägg därtill att hästarna som varit i Sverige även de har 14 dagars karantän.

De som påstår att det är okej att åka till Sverige för att arbeta då?
– Det är korrekt att personer med kritiskt samhällsviktiga yrken inte omfattas av karantänreglerna, men där ingår inte travfolk. Det är en uppfattning som vi stämt av med juridiska rådgivare.

Vad kan ett brott mot karantänlagen innebära?
– I första hand böter, men fängelse finns i straffskalan. Vi från DNT är tydliga med att vi uppmanar våra aktiva att ta detta på allvar, och respektera den situation som Norge, Sverige, Europa och hela världen befinner sig i. Detta är inte ett problem inom travet enkom, det är någonting som drabbar hela samhället. Då har man ett ansvar som bygger på att man lyssnar på myndigheterna och följer de riktlinjer som finns.

Vad har du att säga till Norges aktiva som i dagsläget i princip har noll förtjänstmöjligheter?
– Det är nog ingen som är oberörd av detta. Det är en extraordinär situation som samhället befinner sig i, men det viktigaste i det här läget är att förhålla sig till de bestämmelser och riktlinjer som finns. Det är tufft, men förhoppningsvis kan vi snart få klartecken från myndigheterna för att köra travtävlingar i Norge, säger Svein Morten Buer.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS