Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svåra sjukdomen fick Anita att gå kursen

Många höjde på ögonbrynen då namnet Anita Gottås Löjdahl dök upp bland deltagarna i årets proffstränarkurs på Wången.
– Det kan man förstå. Men jag går kursen av lite andra anledningar än de flesta andra, säger 56-åriga Anita Gottås Löjdahl.

Publicerad:

Tillsammans med maken och amatörtränaren Karl Gunnar Löjdahl driver Anita Överby stuteri utanför Östersund. Då Karl Gunnar insjuknade i cancer för några år sedan vändes livet upp och ner.
– Vi visste ju inte hur det skulle gå. Jag var vaken på nätterna och funderade om vi behövde sälja hela gården. Om jag skulle bo kvar skulle jag ju inte kunna ta över och träna hästarna i stallet eftersom jag saknade licens. Jag kunde ju inte ens köra lastbilen med hästarna eftersom jag inte hade körkort för det. Då bestämde jag mig för att gå proffslicenskursen och ta lastbilskort. Körkortet för lastbil har jag fixat, berättar Anita.

"Vi båda mår riktigt bra just nu"

Men inte nog med att Karl Gunnar var sjuk. Även Anita drabbades av bröstcancer. Efter flera tunga år mår båda bättre, även om Karl-Gunnar har fått tillbaka sjukdomen.
– Men han svarar bra på de mediciner han har fått och vi båda mår riktigt bra just nu. Men det har givetvis varit flera jobbiga år för oss båda. Jag tänkte faktiskt inte gå kursen, men Karl Gunnar sade att jag borde gå nu då jag förberett mig så länge. Varje år får vi dessutom frågan om att köra in unghästar, men vi tackar alltid nej eftersom ingen har A-licens. Framöver behöver vi inte göra det, säger Anita.

Att gå proffstränarkursen tillsammans med unga hungriga travtränare ser hon som inspirerande.
– Vi har jättetrevligt här och det blir intressanta diskussioner. Man har ju lite olika syn på saker och ting. Själv ser jag ju allt med andra perspektiv efter det man har gått igenom. Nu värdesätter man små saker som man inte gjort tidigare, säger Anita.

Derbyvinnare på gården

Nu följer hon barnbarnens frammarsch bakom sina ponnys och hoppas att familjen Löjdahl kommer att finnas med inom travet många decennier framöver.
– Det får så fantastiskt kul att följa barnbarnen och det är viktigt för den här sporten att vi lockar de unga.

I dagarna har också Stall Överbyn fått ett glädjebesked. Derbyvinnaren Philipp Ess kommer att stå uppställd hemma hos Löjdahls från i vår. Kanske blir det en kombination av avel och tävlande.
– Det känns otroligt spännande att ta hand om en sedan hingst. Det känner jag min ganska stolt över, säger Anita Löjdahl.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.