Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenska hästar flyttas

Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN
From Dust To Dawn Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN

Svenska och norska hästägare som har haft hästar i träning hos Fabrice Souloy bryter nu i strid ström samarbetet med den franske tränaren. Senast i raden av bestämda tränarbyten: From Dust To Dawn som startade idag på Vincennes.

Publicerad:

– Jag kommer i min övertygelse om djurskydd och allmän värdegrund att flytta min häst till någon annan tränare i Frankrike, säger From Dust To Dawns uppfödare och ägare Björn Damm.

 


Efter att dopingbomben i torsdags briserade, att Fabrice Souloys Your Highness, Un  Mec d´Heripre, Lionel och Timone Ek lämnat positiva dopingprover Elitlopps- och Oslo Grand Prix-helgerna i somras – i Lionels fall bekräftat med både A- och B-analys, i de andra väntar man fortfarande på B-provssvaret, började flera av det 20-tal svenska, och norska, hästar som finns i hans stall i Normandie att leta nya hemadresser.

 

Den dopingbekräftade  norskägde (Göran Antonsen) Lionel kommer att flyttas och enligt ingvarssonopersson.se flyttar även Rune Andersson med omedelbar verkan sina Mellby Viking och Mellby Club från Souloys gård Haras de Ginai. Mellby-hästarna går tillbaka i träning till Timo Nurmos, men med fortsatt stationering i Frankrike.

 

Nu flyttar alltså även Björn Damm sin femåring, fyran i Svenskt Travderby ifjol, From Dust To Dawn från Souloy.

 

- Jag fattade beslutet under gårdagen men har inte bestämt till vem From Dust To Dawn går i träning ännu, men hästen blir kvar i Frankrike.  Visserligen är Fabrice Souoly ännu inte dömd men som hästägare med en bestämd värdegrund måste jag kunna se mig i spegeln och att ha häst i träning hos en belastad tränare är inte möjligt. Eftersom From Dust To Dawn skulle starta idag ställde jag frågan rakt ut  till Souloy om min häst getts samma saker som de hästar som nu ertappats med koboltpositiva prover och svaret var nej, och att han inte hade något emot om hästen blir dopingtestad, säger Björn Damm som avslutar:

 

– Jag hoppas Svensk Travsport, UET och alla inblandade inser vikten av att nu fortsätta analyserna av de sedan några år tillbaka sparade prover som gör sig bättre hos SVA än i frysboxen. 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.