Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenska Spel lanserar poolspel enligt 1x2-modell

Foto: Montage/Patrik Nord
Bilden är ett montage. Foto: Montage/Patrik Nord

Svenska Spel är redo.
Spelbolaget har smygstartat sitt travutbud och i morgon – 3 januari – lanseras ett nytt poolspel på trav.
– Radpriset blir tio kronor, säger Svenska Spels Martin Jonsson, utbudsansvarig racing.

Publicerad:

Som Svenska Spel tidigare aviserat görs det en satsning på travsport i deras utbud.
– Det känns fantastiskt att äntligen kunna erbjuda våra kunder den här möjligheten, säger Martin Jonsson som är utbudsansvarig på Svenska Spel.
Aktören kommer att erbjuda fasta odds på cirka 70 lopp i veckan: vinnare/plats samt HTH och H3H.
– I huvudsak de hetaste loppen, typ V75, V64. Återbetalningen varierar något, runt 85 % på vinnare/plats och 90-92,5 % på HTH/H3H. Dessutom erbjuder vi fasta odds på till exempel Elitloppet.

Challenge – poolspel enligt 1x2-modell

Den stora nyheten är dock spelformen ”Challenge”. En hybrid mellan klassiska Stryktipset och Topptipset. 1x2-alternativ med mellan sex och åtta objekt.
– Ett sådant speltillfälle kommer erbjudas en gång om dagen. Återbetalningen är 70 % och radpriset tio kronor.
Utdelning sker enbart vid samtliga rätt.

Vad innefattas i 1x2-alternativen? Är det vanliga häst-HTH eller annat med kuskar också?
– Till att börja med blir det bara hästar, men vi diskuterar även möjligheten med kuskar, vi vill först se hur produkten tas emot. Det är som en vanlig tipskupong där man kan halv- och helgardera.

"Vårt stora dilemma är..."

Hur tidigt kommer kupongen att vara publik? Vad händer om hästar stryks?
– Vårt stora dilemma är just strykningsrisken. Kupongen kommer att öppna kvällen före, så vi kommer inte att trycka kupongen på något sätt även om man kan spela i butik, liksom hela vårt travutbud.
– Det gör att vi kan stänga en kupong och öppna en ny vid tidig strykning. Stryks en häst tätare in på start blir kupongen stoppad för ytterligare spel och den ”headen” utgår. Så har man till exempel en halvgardering i markerad där och får samtliga rätt i övrigt har kupongen två vinnande kombinationer.

Kryddade pooler framöver

Kommer ni att krydda potten med extrapengar för att haussa upp den nya spelformen?
– Senare i januari i samband med Prix d'Amérique, men inte per omgående.

Omsättningsmål? Spelformen ligger kring 100.000-300.000 kronor ungefär.
– Väldigt svårt att svara på, vi hoppas förstås på ännu mer.

Finns andra lanseringar i kikaren?
– Förhoppningsvis har vi mer på gång, men det är inget som är klart. Det här är en början och planen är att utöka ännu mer.

Generella speltaket gäller även hästar

I slutet av 2018 meddelade Svenska Spel att alla kunder är välkomna att spela upp till 5 000 kronor på utvalda objekt, vilket även innefattar travets fasta odds.
– Man kommer att få spela upp till 5 000 kronor på en del av loppen, men limiten varierar mellan 1 000-5 000 kronor beroende lite på vilken typ av lopp det är, bland annat av spelsäkerhetsskäl.

Kommer ni att ”flagga” konton?
– Nej, alla får spela lika mycket.

Absolut, men kommer det finnas konton som är ”flaggade” och att ni per automatik sänker oddset på det objekt som ett sådant konto spelat på?
– Inte per automatik, men det kan hända att vi sänker ändå och justerar efter den risk vi vill sitta med, om det kommer mycket spel.

Inget avtal på plats

Svenska Spels satsning på hästar betyder emellertid inte att avtalsfrågan med Svensk Travsport – som Travronden tidigare skrivit om – är löst.
– Nej. Vår utgångspunkt är att alla som ska ha spel på hästar ska ha ett avtal med oss, säger Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg som fortsätter:
– Men rent lagligt har de rätt att arrangera spel utan att ha det, även om det inte känns helt okej.

Hur långt borta är en överenskommelse?
– Alltid svårt att säga. Vi har också varit lite sena med att få avtalen på plats med vårt bolag så överlag är vi sena in på det nya året men vi för diskussioner.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.