Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenskt rekord när Bergh vann Nahars lopp

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Robert Bergh slog nytt svenskt rekord i Nahars lopp tillsammans med treårige Power. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Vem ska vinna nyinstiftade Nahars lopp om inte Robert Bergh? Med treårige Power slog han dessutom svenskt rekord på Bergsåker!

Publicerad:

Robert Bergh har vunnit Svenskt Travkriterium tre gånger tidigare, senast 2000 med Hilda Zonett. Nu har han en häst som absolut kan vara med och slåss om treåringsguldet igen på Solvalla. Power ser ut att ha det mesta och segrade alltså på nytt svenskt rekord (1.13,3/2640 meter) när han i kväll provade Kriteriedistansen för första gången. Det handlade om ledning från start till mål och en 1.09-avslutning sista halvvarvet.
– Det kändes roligt att få vinna just Nahars lopp och dessutom med en sådan här bra häst. Jag har dessutom själv varit med och hjälpt till med den här speciella propositionen. Det kan nog bli fler svenska rekord framöver, exempelvis om en fyraåring ska kunna vinna, sade Robert Bergh, som också berättade att Kriteriekvalet är nästa uppgift.
Noterbart är att Power är efter passgångarstammade Googoo Gaagaa, som nyligen köptes till Sverige som avelshingst av Robert Lindström och World Trot.

Finska sjuåringen Elian Web (e. Like A Prayer) blev först genom tiderna på Bergsåker att springa under 1.10. Tillsammans med Jorma Kontio tog han ledningen varvet från mål i Malabar Circle Ås (V75-3) efter en 1.08-öppning första 500. När sedan Dreammoko hamnade i rejäla trafikproblem blev det väldigt enkelt till slut för Elian Web. Och detta på 1.09,9a/1640 meter – alltså den snabbaste tiden i Bergsåkers historia. Tidigare hade Eder Bob banrekordet över kort distans med bilstart på 1.10,6 och Delicious U.S. det absoluta banrekordet på 1.10,0a/2140 meter från sin seger i Sundsvall Open Trot 2015.
– Det här är en häst som vann det mesta i Finland som ung och som nu hittat formen ordentligt. Nu siktar vi mot Finskt Mästerskap nästa lördag på Vermo. Då är det medeldistans, men det spelar ingen roll för Elian Web. Han fungerar i nuvarande form över alla distanser, sade Jorma Kontio, som även tog hem Tsar d'Invernes fyraåringslopp (V75-1).
Här körde Jorma Kontio tidigt till spets med Timo Nurmos-tränade El Gumpert (e. Love You) och fick dämpa tempot rejält den andra femhundringen. Det blev sedan säkert till slut på 1.13,6a/2140 meter.

Hans Bergh prickade perfekt från springspår på 20 meters tillägg bakom Lars Selin-tränade Torpa Olea (e. Skaffer Brunen) i det långa kallblodsloppet (V75-2). Det blev rygg på ledande storfavoriten Tangens Lilja, där Bergh satt kvar till 500 meter från mål. Då drog han i högertömmen och försvann ifrån allt motstånd till säker skrällseger.
– Jag har varit tvåa och trea några gånger tidigare inom V75, men det här var första segern. Så det kändes som ÄNTLIGEN och var väldigt skönt. Det var mycket som lossnade i kroppen när vi passerade mållinjen, berättade Hasse, som förstås också kostade på sig en segergest.
För amatörtränaren Lars Selin från Kramfors var det också en av de allra största travögonblicken hittills.
– Hon blev miljonär tack vare den här segern, det är stort för en liten amatör som mig. Vi visste inte riktigt hur Torpa Olea skulle klara av 3.140 meter, men hon är helt enkelt otrolig.

Lukas Svedin har haft en väldig utveckling som kusk på sistone och fick nu också ta hem en storseger i Bergsåkers Stora Amatörserie (V75-4). Med Svante Båth-tränade Empire Garbo (e. Credit Winner) vann han utan problem från dödens på 1.12,9a/2140 meter.
– Det har gått fantastiskt bra för mig på sistone och det här kändes som pricken över i:et, sammanfattade Svedin.

Ulf Ohlsson spårade Serenas lopp (V75-5) från start till mål med Joakim Elfving-tränade Trilly Of Nando (e. Frullino Jet).
– Det var starkt att hålla undan efter det höga tempot. Hon svarade fint när jag drog den norska gasen, kommenterade Ohlsson.

I V75-avslutningen skrällde Rikard N Skoglund rejält bakom Stellan Tidelius-tränade femårsstoet Saga Doc (e. Zerberus). I ett överpacat lopp var Saga Doc vassast i spurten från sjätte par utvändigt.
– Det blev lite struligt i början men sedan kördes det rejäl där framme samtidigt som vi fick en riktigt bra rygg i Rally Funny, sammanfattade Skoglund.

Utanför V75-ramen avgjordes ett Breeders Crown-försök för tvååringar med hela 175.000 kronor i förstapris. Här visade Daniel Wäjersten upp Yield Boko-hingsten Global Badman, som nu tog andra raka segern. Ekipaget spårade från start till mål och satte nytt banrekord med 1.14,1a/1640 meter.

Utdelningen på V75:

7 rätt: 754.075 kronor
6 rätt: 2.392 kronor
5 rätt: 110 kronor

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.