Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sveriges formstarkaste tränare?

Foto: Maria Holmén / Travronden
Foto: Maria Holmén / Travronden

En mild vinter går hand i hand med en glödhet Halmstadtränare. Petri Puros stallform har varit på topp i flera månader – nu hoppas tränaren att den speciella treåringskullen ska blomma med våren.
– Känslan är att Pato kommer bli en bättre avelshingst än sin pappa, säger Halmstadtränaren.

Publicerad:

Petri Puro har fullt upp i vanlig ordning. När han svarar i telefonen ska det sista just packas inför en tävlingskväll på Åby. Ett par timmar senare kunde tränaren kassera in en överlägsen seger med sitt löfte Cash Crowe (e. Ready Cash). Faktum är att Puros hästar har satt nosen först 13 gånger på 31 försök under 2017.
– Det har rullat på bra för mig. Det har varit en mild vinter här nere och då är det lättare att sköta om träningsbanorna, säger Puro.
Ditt stall tycks ofta starta åren starkt, varför?
– Det beror nog på lite olika saker. Vissa hästar kommer igång sent och får tävla på in i januari till exempel. Hästarna så klart haft bra form i kombination med att loppen kanske är lite billigare på vintern. Sedan kanske min träning passar bra på vintern då vi inte kör i så höga farter, säger han och fortsätter.
– Jag har även märkt att det är många hästar som inte presterar lika bra på sommaren på grund av allergier. Jag tror att det är större än vad man tror. Det är till exempel därför Master Crowe har tävlat mest på vintern.
Hur blir det för Master Crowe framöver?
– Vi skulle ha tävlat med honom förra sommaren men då tappade han orken totalt. Vi ska försöka den här sommaren igen så gott det går, men får vi inte samma effekt på honom då så går det ju inte.

"Har sett avkommorna"
Om årets peak redan är avverkad eller om bättre dagar väntar är fortfarande oskrivet. Oavsett går  Petri Puro en spännande tid till mötes när derby- och kriterievinnaren Patos avkommor ska börja röra sig på tävlingsovalerna.
– Han har blivit lite för dåligt marknadsförd som avelshingst, lite bortglömd kanske… Jag tror att han kommer att lyckas bra. Känslan är att han kommer att bli en bättre avelshingst än sin pappa (Orlando Vici).
Vad får dig att känna så?
– Jag har sett avkommorna nu, hur de är byggda. Det är samma sak som det var med Pato, i början lägger man inte märke till dem i hagarna, sedan när de blir treåringar och börjar komma ut i februari så ser man mer och mer av deras fina psyke och goda ork. Av mina två treåringar så känns Miss Pato som en tidig häst medan Patoko kanske behöver lite mer tid. Båda två har bra potential.

Inga mål sätts
Några resultatmål är inte att tala om. När Puro tittar i spåkulan för 2017 finns det bara en måttstock som spelar roll.
– Jag vill få ut det mesta av hästarna som jag tränar samtidigt som jag vill att de ska hålla över tid. Jag är till exempel inte så mycket för tvååringstävlande, kanske är det för att min träningsfilosofi inte passar för det. Jag har sett hästar som fullständigt tappat glädjen efter tvååringssäsongen och det är inte så roligt för ägarna heller. För mig är det viktigt att ha is i hatten även under treåringssäsongen, man får inte stressa fram något bara för att det finns så mycket pengar att tävla om, säger han och fortsätter.
– Ska jag verkligen säga ett mål så är det att må bra själv, för det glömmer man lätt bort i all ruljangs. När du når framgång så är det många som rycker i dig från olika håll.
Är det en läxa du har fått lära dig den hårda vägen?
– Jag mår bra nu. När jag var yngre så tog jag in mycket hästar och hade till slut 70-80 stycken. Jag kände redan då att jag inte klarade av att göra det jobbet som jag ville göra. Nu ligger jag på 25-30 hästar och det passar mig väldigt bra. Det kanske inte är det bästa rent ekonomiskt, men jag kan presentera hästarna i det skicket som jag vill.

Intressant nyförvärv
Du har fått in ett spännande nyförvärv i den italienska derbyfemman Thor di Girifalco (e Dream Vacation). Vad kan du berätta?
– Han kommer från en mellansäsong som fyraåring och såg inte så mycket ut när han kom hit. Han bråkade mest och vi fick kastrera honom. Han har en fin gång men jag tror aldrig att han har byggts upp riktigt utan bara tävlat på som två- och treåring. Får jag bygga upp honom som jag vill så torr jag att det kan bli en bra sprinter till sommaren. Jag har ganska många hästar som kommer ut framöver, lite fina treåringar bland annat.
Är det någon särskild vi ska hålla ögonen på?
– Just nu så skulle jag nog säga Da Pepperboy (e. Muscle Hill). Det är en av treåringarna som tränar bra – det känns som att det är rätt sort…

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.