Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svingar hårt efter straffet: "Det har blivit en häxjakt"

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Under helgen åkte Alessandro Gocciadoro dit för drivning.
Nu får han inte köra lopp under hela november månad, och en bit in i december.
Hans svenske manager, Jori Turja, väljer nu att svinga hårt mot de bestämmande inom travet i Europa.

Publicerad:

I grupp II-löpningen Gran Premio Freccia d'Europa drev Gocciadoro över gränsen, enligt de italienska domarna. I loppet slutade det med en andraplats bakom Arazi Boko, men det blev en dyrköpt historia. De italienska domarna dömde Gocciadoro till drygt fem veckors avstängning. Han får inte köra några lopp mellan den 31 oktober och 9 december.
– Alessandro drev Arazi Boko fem gånger på upploppet, reglementet i Italien säger att man bara får driva tre gånger över upploppet. Anledningen till den långa avstängningen beror på att han åkt på drivningsförseelse tre gånger inom kort tid. Att det däremot ska leda till fem veckors avstängning, känns helt åt helvete, säger Jori Turja, manager till Alessandro Gocciadoro och fortsätter:

– I USA får man böter om man inte driver sin häst tillräckligt mycket, för att man inte ger hästen chansen. I Italien är kuskarna många gånger rädda för vad som ska hända efter loppet, om de inte ger hästen chansen om de är storfavoriter. Folk förstår inte riktigt problematiken.

Vidare menar Jori Turja, som varit i kontakt med Alessandro Gocciadoro själv efter meddelandet om avstängningen, att det förekommer en häxjakt mot inte bara Gocciadoro, utan flertalet italienska kuskar.
– Det har blivit en häxjakt mot italienska kuskar, men kanske Alessandro Gocciadoro i synnerhet med tanke på att han tävlar runt hela Europa. Tittar man på lopp från Frankrike är det liknande drivningar mest varje dag, men då hör man ingenting. Det är oerhört dåligt att domarkåren håller så olika och ojämn nivå runtom i Europa, och inte bara nivån, utan även reglementet. Domarna är många gånger aktiva som misslyckats, som sedan vill visa sin makt. Det är helt galet, säger Turja.
– Alessandro har köpt hästar för över fem miljoner i år, han satsar enormt på sin verksamhet. Att bli avstängd i nästan 1,5 månad på dessa grunder slår hårt mot verksamheten och han känner sig orättvist behandlad. Det är förjäkligt att en det ska bli en sådan häxjakt på en person.

Problemet ligger i den travpolitiska sfären, menar den forne tränaren, som varit verksam i flertalet länder runtom i Europa.
– Det sitter alldeles för många personer som bara sitter bakom sitt skrivbord utan att kunna något om trav. De har sina feta lönecheckar utan att hjälpa travet. Tyvärr är det ett problem vi ser över hela Europa och det är nog en ganska stor anledning till varför travet tappat så mycket på senare år, säger Turja.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS