Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tangen Haap på bettet: ”Bara bubblar i kroppen”

Foto: TR BILD
Fjolårets elitkampsvinnare Tangen Haap var läcker att skåda på Bergsåker. Foto: TR BILD

I träningen går han knappt framåt. Men på tävlingsbanan förvandlas Björn Karlssons Tangen Haap till ett fartmonster.
– Det är svårt att beskriva hur det känns, måste upplevas, berättade solängettränaren efter V86-segern på Bergsåker.

Publicerad:

I kallblodsloppet (V86-5) övertog Björn Karlsson ledningen med Tangen Haap (e. Lome Elden) redan i första kurvan. Väl där kunde han hålla undan enkelt efter lugna 1.25,7 första varvet. En fin årsdebut för fjolårets vinnare av Elitkampen.
– Jag har inte kunnat köra snabbare än 1.40 med Tangen Haap på Solänget inför detta, så det är otroligt att hästen kan springa så här i själva loppet. Han var jäkligt löpglad i dag, sade Björn Karlsson och fortsatte:
–  Det bara bubblar i kroppen och i Elitkampen ska vi sopa mattan med norrmännen.

Sjuårige Reverend Wine (e. Pastor Stephen) hade inga som helst problem att spurta hem det inledande 3140-metersloppet för Rikard N Skoglund. Från andra ytter blev det väldigt lätt när attacken sattes in drygt halvvarvet från mål.
– Det såg lämpligt ut på förhand och han gjorde ingen besviken. Huvan satt kvar och hästen vann med sträckta linor över mål, sade Rikard N Skoglund och fick hjälp av tränaren Diederik Meilink:
– Alla lopp ska köras, men det var det här beskedet jag ville ha. Nu blir det V75-finalen på Solvalla den 28 mars.

Kenneth Haugstad såg ut att ha V86-2 i sin hand från ledningen med egentränade Concrete Dee. Men Jorma Kontio hittade ut sent från vinnarhålet med Stefan Arvidsson-tränade Mr Clayton J.F. (e. Uptown Yankee) och avgjorde på linjen.
– Det var rätt så oväntat eftersom han bara hade ett lopp i kroppen och mötte tufft motstånd. Jättehärligt att han kunde växla tempo på det där sättet, sade Arvidsson.

Mika Forss skrällde med sexåriga stoet Emilie K. (e. Love You) i V86-3 från andra par utvändigt.
– Det var första gången vi plockade bort alla skor, knäkappor och gamascher och hästen gjorde det bra, sade tränaren Aleksi Kytölä.
Även Mika Forss rosade Emelie K.
– Hon gjorde det bra senast också och i dag fick vi en perfekt resa.

I Gösta Nordins Minneslopp (V86-4) avgjorde tioårige Da Vinci Boko (e. Chocolatier) från dödens för Zeb Jonasson. Det här var första segern för hästen sedan slutet av oktober 2016.
– Vi har kämpat tillsammans i fem år hos Peter G Norman och nu får jag sköta om honom själv. Det här är svårt att förstå, kommenterade tränaren Rebecca Eriksson och Zeb Jonasson fyllde på:
– Om det stämde trodde jag att det skulle kunna räcka en bit. Det kändes också säkert på något sätt till slut.

I V86-6 satt Örjan Kihlström i fjärde par utvändigt med Stefan Melander-tränade fyraåringen Rally Hans (e. Scarlet Knight). Han följde med i ryggar fram till upploppsrakan och vann sedan med vad som behövdes. Det här var andra segern i 23:e starten.
– Det kändes på upploppet som det skulle kunna gå vägen och han gick bra in i mål. Det är liten häst som kämpar på bra, sade Örjan Kihlström.

Det avslutades på Bergsåker på struligast möjliga sätt i V86-7. I sista kurvan galopperade först Bowling Triple X. och sedan även ledande Ready Lane. Daniel Wäjersten fick inte ut Bowling Triple X. från fältet utan det blev vissa störningar. Längst ut kom då Robert Dunder med skrällen Zooropa (e. Raja Mirchi), som satt sist utvändigt. Ekipaget vann knappt före Xanthis Coktail.
– Det var väldigt struligt och egentligen för lågt tempo för att vi skulle hinna dit. Men all heder åt hästen som löste det ändå. Det hade varit en ganska dålig dag innan, så det kändes skönt att få avsluta på det här sättet, sade Robert Dunder.

I V86-avslutningen blev det spets och slut för Kim Eriksson med Jakob Croon-tränade nioåringen Mr Southwind (e. From Above).
– En jättebra prestation. Hästen kändes nästan lite vild före och Jakob Croon berättade för mig att det normalt är positivt. När vi kom till spets förhållandevis lätt kändes det dumt att krångla till det, utan fortsätta köra där framme, sade Eriksson.

I Pamir Broddes lopp på Solvalla för treåringar såg Jim Oscarsson-tränade Florist (e. Wellino Boko) till att ordna femte segern i sjätte starten. Detta från spets på 1.16,8/2160 meter. Förstapriset var 100.000 kronor.

På Bergsåker visade Noralf Braekken upp en snabb fyraåring i försökslopp till Norrlands Grand Prix (lopp 5). Det var Golden Dream M.E. (e. Buzzin Brian) som spurtade till lätt vinst från andra par ytter på 1.14,5a/2140 meter. Förstapriset var 60.000 kronor och trea slutade Svante Båths E3- och BC-tvåa Global Adventure efter defensivt upplägg.

V86-raden: 9–4–9–1–6–11–8–3

8 rätt: 3.684.094 kronor
7 rätt: 5.845 kronor
6 rätt: 404 kronor

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS