Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Tänkte att nu dör jag"

Foto: Skärmdump/Privat
Karl Aikio var med om en otäck olycka i ett kvallopp i fredags. Foto: Skärmdump/Privat

Det var i fredagens kvallopp som olyckan var framme. Karl Aikios styrning Svärdbros Flash sparkade bakut och träffade Eskilstunaamatören i ansiktet.
– Jag har haft jordens tur, säger han.

Publicerad:

Efter en olycka i ett kvallopp i Eskilstuna bröt amatörtränaren Karl Aikio både näsbenet och okbenet. Smällen tog också så pass illa att Aikio fick en lös benbit, ett så kallat tornutskott, på ryggraden och en massiv blödning på högerögat. Karl Aikio körde Sandra Hedlunds tvååring Svärdbros Flash i ett kvallopp – hästen blev rädd och träffade Aikio med en spark rakt i ansiktet.
– Det är i grund och botten en jättefin häst, men han var lite seg i värmningen och han svarade inte riktigt när det kom upp hästar på utsidan. Därför valde vi att plocka bort bomullen på honom och vi satte inte dit någon slagrem. Han har gått mycket träningsjobb utan bomull och kändes lugn och stabil, berättar Karl Aikio.

Men väl i själva kvalloppet blev hästen pigg när det kom upp andra hästar på utsidan.
– Han var peppad och kändes kanon, men tyvärr stack han iväg lite för bra från start och vi kom före en treåring som skulle gå en snabbare kvaltid. När den skulle gå förbi oss i första sväng blev min lite för mycket framåt och galopperade. Jag tittade bakåt för att kolla att det var fritt när jag skulle ta ut honom och då small det bara. Jag hann aldrig uppfatta att hoven kom utan jag fick den rätt i nyllet och föll av, säger Karl Aikio.

Med ett par dagars distans till olyckan är Karl Aikio på bättringsvägen.
– Jag hade en enorm tur. Jag tappade aldrig minnet utan kommer ihåg att jag flög bakåt och tänkte att nu dör jag. Det kom hästar emot mig, men jag hann rulla undan för dem. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Magdalena Siminski som hjälpte mig mycket och lugnade ned mig fram till att ambulansen kom.

Hur mår du idag?
– Jag kan gå, jag kan röra mig och jag kan köra bil. Men jag är blå och mörbultad i hela kroppen. Det blir bättre och bättre hela tiden. Jag fick en blödning på högerögat, men läkarna har sagt att jag kommer att få behålla synen. De är positiva överlag och de säger att jag kommer bli fullt återställd. Jag tar en tag i taget nu och ska till läkaren igen på fredag. Efter det vet jag mer.

Karl Aikio jobbar som hovslagare till vardags och är – olyckan till trots – fast beslutsam om att komma tillbaka till travet.
– Ja, det är klart att jag ska fortsätta. Jag ska köra lopp som vanligt när jag blir återställd och är inte ett dugg skrämd av det här. Jag har kört över 1000 lopp genom åren och aldrig varit med om en sådan här grej tidigare. Däremot har jag fått ett tankeställare om vikten att använda slagrem. Det var korkat att vi inte gjorde det, men det är samtidigt lätt att säga i efterhand. Samtidigt visade hästen inga tendenser att han skulle sparka bakut. Sedan vill jag också säga att hästen klarat sig jättebra. Han har lite sårskador, men har joggats utan problem efteråt.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS