Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tarabuso Jet avslutade bäst – tog hem Mäster Gustafs Pokal

Foto: Leif Norberg/TR Bild
Santtu Raitala. Foto: Leif Norberg/TR Bild

Under torsdagskvällen hedrades en av Bodentravets stoltheter genom Mäster Gustafs Pokal som körts sedan 1996. Efter ett rafflande upplopp satte Tarabuso Jet nosen först tillsammans med Santtu Raitala.

Publicerad:

1697 kusksegrar. Totalt 21 banchampionat varav hela 17 på Bodentravet. Sedan 1996 har Bodentravet kört loppet Mäster Gustafs Pokal för att hedra Gustaf Hallén som var en maktfaktor på banan i norr under sin karriär. 2018 års final blev gastkramande. Många ekipage hade segermöjligheter runt sista sväng, men det var till sist Santtu Raitala bakom Katja Melkko-tränade Tarabuso Jet (e. Pine Chip) som höll nosen främst när mållinjen passerades.

Den sexåriga valacken var tvåa i sitt försök, men tog alltså revansch när finalen med 100.000 kronor till vinnaren skulle delas ut. Tarabuso Jet kom i mål på 1.13,3/1660 meter närmast före Comewithaflash.
– Jag har haft turen att få köra mycket bra hästar när jag kommer hit till Boden. Människorna bakom hästen gör ett mycket bra jobb med honom och deras hästar är jätteenkela att köra, sade Santtu Raitala.

Kretsen kring hästen hade viss förhoppning inför finalen.
– Vi hoppades och trodde att han skulle vara ännu bättre i finalen jämfört med försöket och det stämde. Det är en vältränad häst och han bör vara gynnad av dubbla heat. De värsta motbuden galopperade bort sig i finalen vilket underlättade för oss, så klart. Det var en tuff kamp över upploppet, men min häst gjorde det riktigt bra, sade Santtu Raitala.

Strax innan hade Gabriella Laestander-tränade Augustus F. (e. Going Kronos) stått för en strong prestation från ledningen. Micael Melander sände till spets per omgående och väl i den positionen kunde ingen av konkurrenterna utmana.
– Hästen är väldigt startsnabb utan att du behöver stressa upp honom någonting och det underlättar så klart i lopp i den här klassen. Det är en angenäm känsla att sitta med honom i ledningen. Det var som att köra en bil ungefär. De här rutinerade hästarna vet exakt var mållinjen ligger och blir lite flegmatiska i och med det. Det bör finnas mycket kvar i den här hästen. Jag tror att han går mot en rolig höst och vinter, sade Micael Melander.

Under torsdagskvällen avgjordes också Greivins Minne till minne av kallblodet Greivin. Hingsten tog hela 65 segrar på sina 185 starter. Årets upplaga gick till Björn Karlsson med egentränade Backegubben (e. Bork Odin). Den fyraårige hingsten har inlett karriären strålande med sex segrar på 13 starter.

Lira nästa gång: Comewithaflash (lopp 5 och 10) gjorde det bra i både försök och final och visade upp att nästa seger inte är långt borta. 

Alla vinnare på Bodentravet denna tävlingsdag:
Lopp 1: India Web (e. Like A Prayer) Kari Alapekkala (Katja Melkko)
Lopp 2: Man Afraid (e. Password) Robert Sandberg (Robert Sandberg)
Lopp 3: Mellby Fake (e. Scarlet Knight) Roger Nilsson (Roger Nilsson)
Lopp 4: Kurir Brodde (e. Quite Easy U.S.) Ville Pohjola (Asko Myllymäki)
Lopp 5: Eva I.H. (e. Ready Cash) Mika Forss (Ingemar Hultqvist)
Lopp 6: Grude Svarten (e. Lome Elden) Jimmy Jonsson (Öystein Tjomsland)
Lopp 7: Abrystir (e. Going Kronos) Roger Nilsson (Roger Nilsson)
Lopp 8: Backegubben (e. Bork Odin) Björn Karlsson (Björn Karlsson)
Lopp 9: Augustus F. (e. Going Kronos) Micael Melander (Gabriella Laestander)
Lopp 10: Tarabuso Jet (e. Pine Chip) Santtu Raitala (Matja Melkko)
Lopp 11: Only In Time O.C. (e. Kiss Francais) John Östman (Anders E Sandström)
Lopp 12: Goldshoe Flight (e. Classic Response) Toni Granath (Marjo Väisänen)

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS