Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tävlingskarriären över för Mosaique Face

Foto: TOMMY ANDERSSON/ALN
Mosaique Face och Lutfi Kolgjini tillsammans i Elitloppet 2016. Foto: TOMMY ANDERSSON/ALN

Under tisdagen bekräftade Lutfi Kolgjini att stallets profilhäst har gjort sin sista start. – De ska inte komma ut och förnedras i loppen, säger tränaren.

Publicerad:

I de två senaste starterna har Mosaique Face (e. Classic Photo) inte varit till sin fördel. Nu har Lutfi Kolgjini i samråd med ägaren Tommy Nilsson beslutat att avsluta Mosaique Faces tävlingskarriär. Totalt blev det 75 starter för åttaåringen, som har sprungit in över 13 miljoner kronor. Det var i ATG Lives lunchsändning som Kolgjini bekräftade att karriären är över, en nyhet som Aftonbladet var först att berätta om. När Travronden ringde upp berättade tränaren om tankarna kring beslutet. 
– Han har haft bekymmer och rest sig på nio många gånger. I början av den här säsongen hade han det igen. Vi tyckte att vi hade kommit till rätta med allt och i Östersund gjorde han ett riktigt bra lopp där vi tror att han hade vunnit om han inte hade galopperat i den sista svängen, säger Lutfi Kolgjini. 
– Sedan gjorde han en dålig insats i Boden som jag tyckte jag kunde förklara med att det blev start två veckor i rad. När han blev iskall 400 kvar i starten efter i Halmstad så hade jag ingen förklaring. Det tycker jag inte är okej. Jag har alltid varit jäkligt noga med sådana här hästar som betyder – och har gjort – mycket för mig. De ska inte komma ut och förnedras som femma-sexa i loppen.
Vad har han betytt för dig och din verksamhet?
– Han har betytt otroligt mycket de senaste åren där han har tävlat i toppen. Han har gjort många fantastiska lopp och är en drömhäst som är klok och förnuftig.
Blir man orolig när man tappar en sådan profilhäst?
– Nej, jag har aldrig varit speciellt orolig. Det kommer alltid nya. Ägaren har dessutom Rajesh Face som är på gång. Min målsättning är alltid att ta hästarna hela vägen – och när det är slut så är det slut.
Mosaique Face har under året hunnit betäcka ett antal ston och planen är att han ska ta upp avelskarriären nästa år igen, berättar Kolgjini. 
– Nu ska han få ta igen sig och bara ha det gott.

Mosaique Face karriär

  • 75 starter: 16-17-5, 13.659.178 kronor
  • Rekorden 1.09,0 ak. 1.10,8 am.
  • Segrade i Svenskt Travderby, Europaderbyt, UET Trotting Masters-finalen, Jämtlands Stora Pris, Sweden Cup.
  • Tvåa i Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Svenskt Mästerskap två gånger, UET Trotting Masters-finalen
  • Sprang världsrekord i vid sina derbysegrar: 1.10,8/2140 meter autostart i Europaderbyt; 1.12,4/2640 meter autostart i svenska derbyt.
ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS