Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tävlingsprogrammet 2019 – så ser det ut

Foto: null
Så ser programmet ut.

Tävlingsprogrammet för 2019 är spikat.
Några större förändringar blir inte – efter önskemål från banorna.
– Då det händer så mycket annat som rör sporten med anledning av ny spellagstiftning var det inte läge att ändra så mycket, säger Svensk Travsports biträdande sportchef Per Wetterholm.

Publicerad:

Tävlingsprogrammet är ofta en het potatis då banorna vill ha så många tävlingsdagar som möjligt. Den grundinställningen har knappast förändrats men arbetet med 2019 års schema har varit smärtfritt.

– Grundförutsättningarna har sedan i våras varit att inte göra en massa ändringar. Förtroenderådet och banorna var av den åsikten. Ordern var egentligen: Låt det vara väldigt likt det som vi har just nu, säger Per Wetterholm.

"Det var alla överens om"

Antal tävlingsdagar uppgår till 875 stycken precis som i fjol – trots att antalet aktiva hästar minskat.

– Det är en diskussion vi haft. Hästantalet har sjunkit med cirka fyra procent och därför har vi diskuterat frågan att sänka antalet tävlingsdagar men återkopplingen från banorna har varit tydlig: ”Nej, kör lika många dagar.” Man väljer hellre att ha marginellt ”fler lopp per häst”, det var alla överens om.

– Tanken var då att kanske justera antalet lopp och det kommer vi att göra, men i väldigt liten utsträckning. Planen är att minska antalet lopp med cirka 20-30 stycken. I schemat ligget 8 200 lopp inplanerade för 2019.

En breddag ytterligare

Däremot ökas antalet breddloppsdagar från 108 till 109 stycken.
– Där handlar det mer om en kalendergrej att det blev så.

Den banan som kör flest breddloppsdagar är Eskilstuna med sina sju – ingen annan bana kommer ens upp i sex breddloppsdagar.
– Anledningen till det är att Eskilstuna ingår i region med Solvalla och Visby som sammanlagt har 14 stycken breddloppsdagar att fördela. Då har man i den regionen valt att ha få sådana dagar på Solvalla helt enkelt och därför har Eskilstuna något fler.

Fler dagar till Gävle och Boden

Boden och Gävle är de två ”vinnarna” som tilldelas två tävlingsdagar mer än under nuvarande säsong.

– När vi fördelar dagarna mellan banorna använder vi ett system där man utgår från hästunderlag, aktiva licenser och så kopplar man på det vi kallar för tävlingskvalitet där vi genom ett antal parametrar mäter hur bra tävlingarna är. Boden har förbättrat sin tävlingskvalitet och det är anledningen till deras ökning. Samma anledning gäller för Gävletravet.

I fjol var inte Bodens chef, David Zimmer, tillfreds med antalet tävlingsdagar – men hans dåvarande åsikt är inget som ligger till grund för ökningen, menar Wetterholm.

– Nej. Han har säkert lobbat för fler dagar men vi försöker att planera schemat utifrån fakta, underlag och siffror. Inte på ”vem som säger vad”.

Likartat V75-schema

Vad gäller V75-schemat är det, liksom det allmänna schemat, snarlikt.
– Det som skiljer är väl egentligen att vi inte har någon Masters-final i Östersund, i övrigt är det ingen sportslig skillnad. Kalenderskillnader kan dock förekomma.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.