Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tävlingsschemat klart för kusk-VM

Foto: Tommy Andersson/TR BILD
Sverige arrangerade kusk-VM 2001 tillsammans med Finland och bilden är tagen från invigningen på Rommetravet. Kanadas Jody Jamieson vann mästerskapet före Enrico Bellei och Örjan Kihlström. I maj står Sverige åter värd för kusk-VM. Foto: Tommy Andersson/TR BILD

I slutet av maj väntar en av årets höjdpunkter med kusk-VM. Mästerskapet avgörs på fem svenska banor och nu är tävlingsschemat klart.

Publicerad:

Kusk-VM har en anrik historia och den första världsmästaren korades år 1970 då Herve Fillon segrade. Sverige har arrangerat kusk-VM två gånger, år 1987 och 2001, och i slutet av maj är det dags igen i samband med världskonferensen. Kusk-VM kommer att köras över sex tävlingsdagar på fem banor och det handlar om totalt 24 lopp. 

Mästerskapet inleds på Solvalla den 24:e maj med fyra race och fortsätter på Elitloppslördagen med ett lopp. Den 27:e maj drar VM-cirkusen vidare till Lindesberg med tre lopp innan Sundbyholmstravet tar över stafettpinnen med fem lopp tisdagen den 28:e maj. Rättvik står arrangör för tävlingarna den 29:e maj i samband med sin V86-kväll och då handlar det om fyra lopp. Världsmästaren ska sedan koras på Gävles lunchtrav fredagen den 31:e maj i samband med de fem avslutande fem racen.

James MacDonald, som vann på hemmaplan i Kanada 2017, kommer vara på plats i Sverige för att försvara sin titel. Han ställs mot landsmannen Doug McNair, USA:s representant Yannick Gingras och några av Europas och Oceaniens bästa kuskar. 

De sex bästa kuskarna från fjolårets kusk-EM är kvalificerade och dessa är Franck Nivard (Frankrike), Rick Ebbinge (Nederländerna), Eirik Höitomt (Norge), Michael Nimczyk (Tyskland), Mika Forss (Finland) och Rodney Gatt (Malta). Det är ännu inte klart, eller offentliggjort, vem som ska försvara de blågula färgerna.

Ingen svensk har hittills vunnit kusk-VM. Sverige deltog för första gången 1983 genom Olle Goop och har sedan tagit flera medaljer genom åren utan att räcka ända fram. Erik Adielsson har varit närmast med sina två andraplatser i VM 2003 och 2005. Björn Goop tävlade för Sverige i VM 2017 och blev femma.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.