Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tidigare proffstränaren friad - får söka licens igen

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Den tidigare licensinnehavare som i vintras dömdes till fängelse och skadestånd för sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn, har friats i hovrätten.​

Publicerad:

​Den 1 februari i år dömdes den tidigare travtränaren och -kusken i tingsrätten​,​ t​ill fängelse i ett år och tio månader samt skadestånd, ​för ​sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn. 

Domen överklagades till hovrätten som tog upp fallet i slutet av augusti. I måndags meddelade hovrätten sin dom som innebär att personen frias på alla punkter.
I domen​,​ som Travronden tagit del av, går bland annat att läsa: "En sammantagen bedömning av den utredning som åklagaren har lagt fram leder till slutsatsen att den inte är tillräcklig för att beviskravet ska anses uppfyllt."

Betydande oklarheter, enligt hovrätten

I hovrätten åberopade ​den ​tidigare proffstränaren ny bevisning​ - d​äribland kontoutdrag, läkarintyg, utbildningsbevis och arbetsgivarintyg​ - ​för att styrka att personen i fråga under stor del av påstådd brottsperiod inte befunnit sig på gården​ där de misstänkta brotten skulle ha begåtts under åren 2011 till 2013​. 
Hovrätten ​skriver​ även​ i domen att målsägandena ​på flera sätt ​framstå​r s​om trovärdiga, men att det trots detta finns betydande oklarheter i berättelser​na​ i ett antal avseenden.
Hovrättens dom kan överklagas till Högsta ​d​omstolen fram till den 16 oktober 2017.​ Fallet tas sedan enbart upp om Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd.

Får återigen beträda svenska travbanor

I samband med att personen häktades i december förra året drog Svensk Travsport in licensen. Efter domen i februari belades även personen med beträdandeförbud till svenska travbanor.
Under onsdagen meddelade Svensk Travsport att förbudet i och med den friande domen är hävt och att personen är fri att söka licens på nytt.
Den frikände har ​​haft A-licens, men vid tid​en för de misstänkta brottshandlingarna​​ hade denne ​​lärlingslicens.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.