Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tjomsland utökar i Sverige

Foto: TOM JÖNEHAG/FINISH & TR BILD
Öystein Tjomsland planerar en jättesatsning i Sverige. Foto: TOM JÖNEHAG/FINISH & TR BILD

På grund av coronaviruset och den negativa trenden i norsk travsport väljer Öystein Tjomsland att satsa ännu hårdare i Sverige.
– Det går inte bara att sitta still och se på när allt går ner i botten, säger Tjomsland, som har långt gångna planer på att åter stalla upp hästar på Wolmsta Gård.

Publicerad:

Just nu har Öystein Tjomsland 70 hästar i Norge och 15 på sin svenska filial på Bergsåker. Men framöver blir det betydligt fler hästar som kommer att visa upp sig på svensk mark.
– När det inte är möjligt att starta hemma i Norge och vi inte vet hur länge det kommer att förbli så väljer jag nu att börja skicka fler hästar till Sundsvall. Grisle Odin G.L. (norsk kriterievinnare i fjol) är den som kommer först för ett lopp den 22 april på Bergsåker. Jag skickar nog tiotalet hästar i första svängen och fyller sedan på allt eftersom, berättar Öystein Tjomsland för Travronden.

Han förhandlar just nu med Rikard N Skoglund när det gäller Wolmsta Gård. När Robert Skoglund flyttar inom kort finns närmare 80 boxar lediga på träningsanläggningen i Njurunda, några mil söder om Sundsvall.
– Tom Erik Solberg ska flytta till Sundsvall för att bli förstekusk på mina hästar. Han har själv ett stort kontaktnät, så det kommer även att fyllas på med hästar den vägen. Dessutom hoppas jag även i övrigt att få in fler hästar i Sundsvall, även varmblod.

Det är inte enbart coronakrisen som ligger bakom Tjomslands utökade satsning i Sverige.
– Nej, det är tungt för travsporten i stort just nu i Norge. På min hemmabana Sörlandet är nu tyvärr advokater inkopplade för att få till en lösning när det gäller boxhyror. Det känns inte alls speciellt roligt.

Med de karantänsregler som gäller just nu är det enbart Tom Erik Solberg som flyttar till Sverige i första skedet. Tjomsland stannar själv kvar i Norge, liksom nuvarande personalen.
–  Flertalet hästar kommer att få göra två-tre starter i Sverige och sedan återvända hem till Norge igen. Detta för att jag ska kunna få en fortsatt bra koll på träningsbiten.

Öystein Tjomslands försteman i Sverige, Jimmy Jonsson, tar förstås emot de nya planerna på ett positivt sätt.
– Det blir roligt att få hit nya fina hästar och även positivt med Tom Erik Solberg. Jag ser fram emot det här, säger Jonsson.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS