Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tränaren: "Jobbet ska göras - oavsett"

Foto: ALN
Hanna Olofsson är proffstränare i Boden. Foto: ALN

Det är långt ifrån enbart publiken som rör sig på banorna en tävlingsdag. Huvudpersonerna är ju de aktiva. Så, vad säger de om publikfrågan? Vi frågade fem personer som alla spenderar många timmar av sina liv på landets olika travbanor.

Publicerad:

KUSKEN

Ulf Ohlsson
Sveriges segerrikaste 2016

Hur viktig är publiken för travsporten?
– Jo, den är viktig, det höjer stämningen, det är mycket roligare att tävla inför publik. Större dagar kanon, men även V75-banor på mindre banor. Tror alla tycker det är roligare att tävla så än inför tomma läktare.
Varierar motivationen för dig som kusk beroende på hur mycket publik det är på plats?
– Nja, man är motiverad ändå. Men man blir ännu mer tänd om det är mycket mer publik en sommardag. Det är nog som för fotbollsspelare, de taggar nog också till när det är välfyllt folk på läktarna.
– Publiken kommer ju framför allt sommaren, då är det ju också mkt roligare att tävla eftersom klimatet är skönare. På vintern är det inte ju ingen publik i princip. Det kan ju dock vara så att Solvalla har tunt med publik en vanlig fin sommardag, det är jätte­tråkigt. Med applåder och allt sådär. Solvalla är Solvalla så att säga, så det är alltid roligt att tävla på där, men till exempel Lindesberg är en härlig bana, när publiken står framme vid staketet och applåderar och så.
Tiotusenkronorsfrågan – hur ökar man publiktillströmningen och framför allt bibehåller den skaran som går på trav nu?
– Jag satt faktiskt och pratade om det här med en kollega häromdagen, men jag vet faktiskt inte vad man ska locka med, det är svårt. 
– De stora dagarna är självgående, men de vanliga dagarna, jag vet faktiskt inte hur man ska få publik till vanliga dagar, det är nog många som funderar över det. 

HÄSTSKÖTAREN

Jonna Jinesjö
Jobbar hos Peter Untersteiner

Hur viktig är publiken för travsporten?
– Det är väl klart att den är viktig, framför allt de större dagarna tycker jag. När det är tomt är det jäkligt tråkigt så klart. Samtidigt så har man lite förståelse för det också när hemmaalternativet är så bra.
Skiljer sig glädjen, motivationen, för dig som hästskötare att sela ut beroende på hur välbesökt arenan är?
– Man ska väl inte säga att det är som natt och dag, tävlingsmomentet är ju fortfarande där, men, det övriga skiljer ju sig en del. Vi arbetar ju för att hästarna ska komma till start och vi gillar ju spänningen och tävlingsmomentet. Sen kan man ha ett "roligare" lopp på vintern än sommaren också, så klart. En V86-dag på Vaggeryd har en stor tjusning, publiken står utomhus och så, det ser välfyllt ut. 
– För mig är huvudsaken att det kommer publik på de större dagarna. De stora dagarna blir än mer speciella kan man säga just eftersom det är då det kommer publik.
Tiotusenkronorsfrågan – hur ökar man publiktillströmningen och framför allt bibehåller den skaran som går på trav nu?
– Jag önskar jag hade ett exakt svar. Nu sker inte det så ofta, men de senaste gångerna jag varit på publikplats på vardagar, har jag nog varit lite besviken sådär. Intrycket av arenan, välkomnandet kan man nog jobba en del med. 
– En sak jag tänkt på är om inte banorna kan göra en lokalare variant av tv-serien "Hästen är din"? Det behöver inte vara lika påkostad men grunderna de samma: man får prova på att köra häst, få en upplevelse på plats på banan. Det kanske man kan exempelvis lotta ut eller tävla om att få vinna lokalt. Jag tror inte att det behöver kosta särskilt mycket pengar för banan och samtidigt är tanken att få dit nya personer.

TRÄNAREN

Hanna Olofsson
Championtränare i norr

Hur viktig är publiken för travsporten?
– Det är en väldigt svår fråga. Om jag får välja mellan publik och prispengar så väljer jag prispengar, men det ger en bättre upplevelse för ägare och aktiva med publik så klart. Jag älskar när det är mycket publik, om man inte gör bort sig radikalt då vill man ju bara gå hem och gömma sig (skratt).
– I de bästa av världar vill jag så klart ha bra prispengar och ett stort folkhav i publiken..
Varierar motivationen för dig som tränare beroende på hur mycket publik det är på plats?
– Ingenting egentligen. Jag tror inte jag gör ett sämre jobb om jag selar ut en häst och kör ett P21-lopp än ett V75-lopp. Jobbet ska göras oavsett om det är publik ­eller inte. Det skulle kännas oprofessionellt att inte göra sitt bästa och vara motiverad även de mindre dagarna gentemot hästägaren.
Tiotusenkronorsfrågan – hur ökar man publiktillströmningen och framför allt bibehåller den skaran som går på trav nu?
– Det måste vara en attraktiv plats att vara på, det känns så uttjatat med arenorna men jämför man med andra arrangemang så står sig inte travet så starkt i den frågan. Vi är säkert bättre än en del arrangemang, men sett till hur många involverade det är inom travsporten känns det som vi borde ligga i framkant gällande de här bitarna och det tycker jag inte att vi gör. 
– Käka hyfsat billigt och bra. ­­Tv-produkten är så otroligt bra så man vill ju inte se sämre på ­banan, så bra platser för publiken tror jag är viktigt. Man vill ju att de som tittar på liven ska ­tänka: "Man borde åka ut på ­banan, det verkar riktigt nice att vara där". 

HÄSTÄGAREN

Niklas Persson
hos Tomas Malmqvist

Hur viktig är publiken för travsporten?
– Klart att det är viktigt, framför allt när det bra sport. Tyvärr blir vardagstravet sämre och sämre. Samtidigt förstår jag det. Hade inte jag haft häst hos Malmqvist hade jag troligtvis suttit hemma och sett på travet. De som inte har den sociala biten på banan på samma sätt stannas hemma, det är förståeligt.
Hur stor skillnad är det att ha en starthäst en vanlig dag jämfört med någon av de större, mer välbesökta, tävlings­dagarna?
– Mycket, mycket stor skillnad. Bara att ha en häst till start dagar som Åbergs eller Svenskt Travderby skulle vara rent fantastiskt. 
Tiotusenkronorsfrågan – hur ökar man publiktillströmningen och framför allt bibehåller den skaran som går på trav nu?
– Inget jag kan komma på sådär bara rakt av.  Banorna har väl försökt med vissa åtgärder även om det skiljer sig från bana till bana. Överlag tycker jag att välkomnandet skulle kunna förbättras. Man känner sig inte så speciell när man har häst till start särskilt ofta.

SPELEXPERTEN

Peter Henriksson
vinnarcirkeln på Solvalla

Hur viktig är publiken för travsporten?
– Publiken är såklart enormt viktig. Ska vi kunna bygga minnesvärda upplevelser och skapa evenemang som engagerar behöver vi en inramning som bygger på känslor hos fans och supportrar.
Varierar motivationen för dig som intervjuare beroende på hur mycket publik det är på plats?
– Motivationen varierar inte, men däremot så tror jag alla upplevelser blir starkare och bättre ju fler man är att dela dem. I grunden ser jag varje intervju som en chans att bjuda in nya supportrar i travet och det bygger jag framförallt min motivation på.
Tiotusenkronorsfrågan – hur ökar man publiktillströmningen och framför allt bibehåller den skaran som går på trav nu?
– Jag tror väldigt mycket på att skapa en upplevelse genom hela travdagen. Det räcker inte bara med en lunch och tio lopp. Vi behöver skapa äventyr och nya upplevelser. Det gör vi genom underhållning, gastromoni och närhet till sporten. Vi måste aktivt jobba med vad vi fyller dagen med, samtidigt som vi behåller hjärtat det vill säga travsporten.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS