Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travet ska bli mer proffsigt

Foto: Maria Holmén
Martin Carlsson-Wall lade i sin föreläsning på bankonferensen fram tankeexperimentet att alla travbanor tar inträde på 150 kronor. Vad behöver banorna göra då för att bli mer attraktiva för besökarna? Foto: Maria Holmén

STOCKHOLM. Fyra år som student och femton år som forskare på Handelshögskolan i Stockholm. 39-årige Martin Carlsson-Wall, numera Associate Professor och chef för Center for Sports and Business ska hjälpa travsportens verksamhet och organisation att bli mer proffsig.
– Vi ska inte lägga oss i det sportsliga. Vi pratar aldrig något om hästar, för det kan vi inget om, men vi kan affärer och hur de ska ledas och ­organiseras. I sport är man generellt inte särskilt bra på business, säger ­Martin Carlsson-Wall.

Publicerad:

Looken är klassisk: runda glasögon, frisyren och klädseln. En tråkig akademiker? Nej, Martin Carlsson-Wall krossar den nidbilden direkt – skratten upprepas och retoriken är spännande. Sportintresset och kunskapen är bred; fotboll, hockey, golf och så vidare men travsporten är ett – ursäkta uttrycket – outforskat område.
– När jag tänker trav tänker jag på min pappa som besöker banor någon gång ibland, eller på min morbror som spelar en del. Men de är ju inte några ungdomar precis. På Solvalla har jag varit några gånger, säger Martin Carlsson-Wall. 
Att han skulle vara någon frälsare för travsporten gillar han inte.
– Jag tror det är nyttigt med människor utanför travet som engagerar sig. De närmsta åren kommer bli väldigt viktiga för svensk travsport.  En omreglerad spelmarknad och ny teknik kommer att skapa vinnare och förlorare.

Vi måste komma bort från ordet kansli, det klingar inte bra.

Svensk Travsport ingår i ett forskningscenter på Handels där man i nära samverkan med svensk fotboll, hockey, handboll, golf, SOK och En svensk klassiker vill utveckla svensk idrott.
– Vår slogan är: "från idrottskansli till modernt sportkontor". Vi måste komma bort från ordet kansli, det klingar inte bra, säger Martin och fortsätter:
– Vi vill sammankoppla hjärta med hjärna. Hjärtat och passionen är centralt inom idrott och det är viktigt att det ska fortsätta vara viktigt, men det är nödvändigt att vi lägger till lite hjärna också.
Så hur jobbar ni?
– Vi forskar om vad som händer när det ideella och kommersiella möts. I vårt forskningscenter är vi 21 stycken forskare, några av världens absolut bästa. 
Som är på plats på Handels i Stockholm?
– Nej. Kort sagt kan man säga att vi inte fått några större ekonomiska medel till forskningen så vi kan inte anställa forskare hur som helst, men vi är unika. I Sverige har vi en ovanlig öppenhet vilket gör att världsnamn vill komma till Stockholm och samarbeta med oss. Krasst; vi pröjsar ett schysst hotell och flyg när de kommer hit. 
Martin jobbar halva sin arbetstid med forskning, fyrtio procent med undervisning och tio procent med administration.
– Ett vanligt upplägg här på Handels. Mitt huvudsakliga forskningsområde är verksamhetsstyrning. I en sportmiljö handlar det om att skapa ordning och reda. Att mäta och följa upp rätt saker så att det blir pengar över till mer hjärta och passion.  
Hur mycket kostar det för organisationerna att vara med?
– De betalar 100 000 kronor per år och det går primärt till att anordna praktiska event och ge tillbaka till sporterna. Vi tycker det är bra eftersom vi värnar om vår akademiska frihet. Det är viktigt att vi kan vara djävulens advokat och inte en konsult som håller med för att få nästa uppdrag. Att vara lagom uppkäftig tror jag sporterna också uppskattar. De vill ha lite tuggmotstånd. 

Sedan är det också härligt att forska om miljöer som är lite röriga. Man vill ju bli överraskad! Det är så ny kunskap skapas.

Forskning tar tid – ett färdigt dokument på tio sidor står inte klart på några veckor.
– Horisonten är säkert tio år. Så går det till när man forskar. Det måste finnas tid för eftertanke och analys.  
Hur startar man ett forskningscenter?
– Första steget är ett projekt, andra steget är ett forskningsprogram och tredje, det sista, steget är ett forsningscenter. Där är vi nu.
Hur ofta stannar det vid ett projekt?
– Oftast, det är vanligt.
Anledningen till att Martin, med kollegor, fastnat för det här ämnet är sportens utveckling de senaste åren – men kanske framför allt nyfikenheten inför de kommande.
– Det vi tycker är fascinerande inom sport är dynamiken. Å ena sidan är sport trögrörligt eftersom många supportrar och föreningar ser sitt engagemang på väldigt lång sikt. Å andra sidan är sportvärlden en global industri där ny teknik skapar många möjligheter. I framtiden kommer vi ha nya vinnare och förlorare. Vi vill följa denna process. Sedan är det också härligt att forska om miljöer som är lite röriga. Man vill ju bli överraskad! Det är så ny kunskap skapas, konstaterar Martin. 
Under året ska landets travbanechefer utbildas av Martin.
– Vi ska ge dem nya perspektiv. Jag har märkt att det finns en enorm kunskap inom travet. Vår roll handlar mer om att ge verktyg för att kunna använda all denna kunskap. 
Konkretisera det.
– Egentligen handlar det om fyra punkter. 1) hur leder och organiserar man en organisation som behöver ta med både ideella och kommersiella värden? 2) hur utvecklar vi kundupplevelserna på travbanorna? 3) ge deltagarna konkreta verktyg för att lyckas med förändringsprojekt. 4) ge deltagarna konkreta verktyg för att mäta och utvärdera sin organisation för att implementera Pegasus 2020.

Travet är spännande, det har ett behov.

Nyligen föreläste Carlsson-Wall på Svensk Travsports bankonferens.
– Där sade jag till dem att de borde göra tankeexperimentet att alla trav­banor tar ett inträde på 150 kronor. Att det aldrig är gratis att gå på trav. Vad ­behöver ske då? Hur måste bemötande och travbanor förändras? Här tror jag ­idrotten generellt kan lära sig mycket från upplevelsebranscher som hotell, flyg och andra nöjesevent, säger Martin. 
I vilken omfattning träffar ni Svensk Travsport?
– På Handels har vi en beprövad modell för samverkan. Den har utvecklats i nära samarbete med företag som Ericsson, H&M och ICA och kopplar samman forskning och undervisning så att det skapar maximal nytta. Sedan träffas alla idrotter i vårt center och utbyter kunskap och lärdomar. Hur ofta sker detta?
– Två gånger per år är det möte i vår advisory board.
Det låter inte så mycket.
– Inte om det bara är träffar, men det är ett väldigt bra komplement. Sedan måste man komplettera med andra konkreta aktiviteter som kan handla om föreläsningar, forskningsprojekt, studentuppsatser och annat, säger Martin. 
Hur ser din målbild med forskningscentret ut?
– Det är att vi är med och bidrar till svensk idrott, att vi börjar prata sportkontor och inte kansli. Travet är spännande, det har ett behov. På Handels är vi för samhällsförändring.
Du återkommer till sportkontor – är det namnbytet ett sätt att locka till sig högutbildade personer, till exempel akademiker?
– Varför inte!? Återigen; hjärta och hjärna ska samverka. Definitivt behövs hjärta men det går att arbeta smartare inom sportsegmentet, konstaterar Martin.  

Det är folkligt och sänker garden lite för hur synen på Handels är, vi är inte så snobbiga som folk kan tro. 

Dessutom menar Martin att sportfokus är positivt för Handels som skola och ­arbetsplats.
– Det är skitviktigt för oss, många människor relaterar till det. Det är folkligt och sänker garden lite för hur synen på Handels är, vi är inte så snobbiga som folk kan tro. 
– När jag skulle börja Handels sa min pappa: ”Martin, Handels är nog inte för dig”. Jag vill ändra på det. Vi har blivit rankade som den bästa handelshög­skolan i Norden femton år i rad av Financial Times. Då är man på konstant jakt ­efter nya talanger och då måste hela ­Sverige förstå att vi är en skola för vinnare oavsett bakgrund, säger Martin Carlsson-Wall.

FAKTA

Svensk Travsport om samarbetet med Martin Carlsson-Wall och Handelshögskolan

– Martin är en inspirerande och väldigt kompetent människa. Det är jättehäftigt att vara med i det här samarbetet, det är bra för sporten, säger Lena Engström, operativ chef Svensk Trav­sport:
På vilket sätt?
– Vi blev medlemmar förra året och rent formellt har vi två träffar per år inom centret, men under 2016 har vi använt nätverket i målarbetet Pegasus 2020, vi har bollat en del framtida frågor kring omregleringen av spelmarknaden. Vi har haft representant från SHL på vår bankonferens som var uppskattat. Vi kan ringa och be om tips och bolla saker inom nätverket, det är väldigt mycket man kan dra nytta av mellan sporterna.
– Nu i mars hade vi en innovationsdag för unga, i synnerhet kvinnor, tillsammans med Handels och övrig hästnäring. Den hade varit svår att få till själva utan Handels muskler. Vi hittar helt enkelt mycket bra samarbeten.

FAKTA

Martin Carlsson-Wall

Ålder: 39 år
Bor: Bromma
Familj: Fru, dotter åtta år och son på fem år
Intressen: Idrott. Fantastiskt att ha min hobby som yrke. Spelade fotboll och bandy som ung. 
Ser på tv: ­Nyheter och sport. Annars mest serier på HBO och Netflix.
Äter: Pizza med mina barn på fredagar.
Dricker: ­Tropicana äpplejuice med sonen på frukosten.
Favorithäst: ­Nybörjare inom trav, men On Track Piraten har ett härligt namn!

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS