Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Treåringseliten blir final i Breeders' Course: "Lyft"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Anders Malmrot. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Treåringseliten – Håkan Wallner Memorial – byter skepnad.
Loppet blir final i Breeders’ Course med en miljon kronor till vinnaren från och med i år.
– Treåringseliten har hamnat lite i skymundan och det känns som ett bra läge att lyfta loppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Publicerad:

Loppet har körts sedan 1980 och sedan 1988 har det handlat om kort distans. Så sent som i fjol höjdes förstapriset till 400 000 kronor. Nu förändras upplägget på nytt.
Den europeiska treåringsserien Breeders’ Course får en huvudroll, då loppet kommer att vara final i den första av två finaler för treåringar under året.
– Jag har velat få in den här finalen på Solvalla under Elitloppshelgen länge och nu nappade Malmrot, säger Breeders’ Courses vd Magnus Rundgren.

"Rimmar bättre"

– Redan i fjol när jag tillträdde så kom han med förslaget och det har nu vuxit fram till det här, säger Anders Malmrot som fått vara med och bestämma över vissa detaljer.
– Ja, för mig rimmar 2 140 meter bättre med hur jag ser på treåringarnas tävlande och chans till utveckling. Jag tycker inte att de så tidigt i karriären ska behöva ned på 1.10-tider som kan bli fallet med nuvarande upplägg.

Högt förstapris

– Dessutom har en del tränare uttryckt åsikter i samma riktning så loppet har hamnat lite i skymundan och det känns som ett bra läge att lyfta det på.
Samarbetet mellan Solvalla och Breeders’ Course innebär ett förstapris på hela en miljon kronor.
– Dels är det ett insatslopp och dessutom skjuter vi till medel från Solvallas sida. Att kunna erbjuda en sådan prissumma så tidigt på säsongen känns inspirerande.

Europeiskt fokus

Några amerikanare får inte vara med i Breeders’ Course men Malmrot tror på fin spridning på deltagarna på sikt.
– Jag hoppas att det blir en förlängning på samarbetet och även om inbetalningarna till årets upplaga redan dragit igång så kan det förhoppningsvis bli bra spridning på finalisterna såväl i år som framöver.

Tolv hästar gör upp i finalen, där de två främsta i sex försök är berättigade en plats.
Treåringseliten för ston kommer fortsatt att köras som tidigare.
Försöksdatumen finner du i faktarutan nedan, samtliga försök körs över medeldistans.

FAKTA

Breeders' Course-försök 2019

  • 27 april: Åby
  • 30 april: Solvalla
  • 1 maj: Neapel
  • 10 maj: Wolvega
  • 14 maj: Solvalla
  • 15 maj: Jägersro
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS