Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Trots sjukdomen – Matilda ger inte upp hästarna

Matilda Persson, 22, har älskat hästar allt sedan barnsben. Trots att hon hösten 2006 drabbades av den plågsamma och smärtsamma sjukdomen CRPS har hon aldrig vänt hästarna ryggen, utan i stället tagit hjälp av dem för att orka sig igenom den allt som oftast jobbiga vardagen.

Publicerad:

Det började med ponnytrav och gick sedan vidare till stor häst och riktiga travlopp, samtidigt som hon tog ut amatörlicens. Matilda blev för nästan precis tre år sedan den första svenska rullstolsburna travkusken. Efter en planerad amputation av ena benet i november 2017 har Matildas livskvalitet ökat väsentligt.

Hon flyttade i november till Kalmar för att börja jobba som hästskötare hos Kalmartränaren Fredrik Persson.
– Utan amputationen hade jag aldrig kunnat arbeta heltid som hästskötare på grund av alla infektioner. Nu kan jag vara mera aktiv och leva ett mera normalt liv. Ändå så är det delar i arbetet som är svåra för mig att klara av i rullstolen och vissa är helt enkelt omöjliga, berättar Matilda.

"Helt enkelt guld värt"

Hon sökte till ATG Drömfond för att kunna få hjälp med att förbättra sina möjligheter ytterligare.
– Bara sådana saker som att fläta en pannlugg på en häst eller hämta hem hästar från leriga hagar är stora utmaningar för mig. När jag läste igenom ansökningshandlingarna till ATG Drömfond kändes det som att det här var något som passade in på mig. Om jag fick 100.000 kronor skulle det betyda mycket och underlätta mitt arbete. Helt enkelt guld värt.

Matilda har i sin ansökan bland annat nämnt en långvagn (som hon kan sitta säkert och bekvämt i under träningspassen), en ny tävlingssulky samt en eldriven skottkärra (skulle underlätta vid mockning) som nödvändiga investeringar för hennes del.
– Utrustning i den här sporten är dyr och jag är dessutom i behov av en del speciella saker för att kunna fortsätta att utvecklas, påpekar Matilda som har kvar ett kallblodssto hemma i Hälsingland som är i gång och startar.
– Meningen är dock att Mölleslettenslinna ska betäckas i år. Jag hoppas kunna ta ner någon annan starthäst hit till Kalmar så att jag kan börja tävla igen. Det var ju länge sedan senast.

"Det omöjliga är möjligt"

Hur ser då Matildas planer för framtiden ut?  Vad gör hon om tio år?
– Jag hoppas kunna fortsätta vara runt lite och arbeta i olika travstall för att förkovra mig inom travsporten. Det är hästar jag vill hålla på med och det bästa av allt är att få träna dem själv. Så om tio år räknar jag med att hålla på med travhästar precis som nu, men sedan är det svårt att sia om i vilken form det handlar om då.

Det mesta i Matildas liv kretsar kring hästarna som hon både fotograferar och bloggar om ofta. Trots sin sjukdom visar Matilda prov på osedvanlig envishet. Nu vill hon fortsätta sin resa inom travsporten och har därför valt att söka till ATG Drömfond.
– Jag har redan visat att det omöjliga är möjligt och vill gärna försöka inspirera andra att förverkliga sina drömmar, avslutar Matilda Persson.

FAKTA

ATG Drömfond: Så röstar du

Var med och rösta fram till den 14 april. Två finalister får 25 000 kronor och en finalist får 100 000 kronor till sin verksamhet. Din röst är med och avgör!

Du kan rösta en gång per dag och projekt. Röstningen startar måndagen den 25 mars och du röstar på dromfond.se där du även kan sen en film om varje finalist. Folkets röster utgör sedan 50 procent av resultatet, övriga 50 står en jury för.

I juryn sitter Erik Adielsson, travkusk, Joakim Svensson, chefredaktör Travronden, Peter Forsberg, ambassadör ATG Drömfond och Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.