Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Två hästar döda efter resa över Östersjön

Foto: Maria Holmén/Travronden
Uppgifter till Travronden säger att det var fruktansvärd storm på Östersjön i natt. Foto: Maria Holmén/Travronden

Två travhästar har dött efter att ha rest över ett stormigt Östersjön natten till torsdagen. Uppgifter till Travronden säger att stona var döda när färjan kom till Stockholm och dödsorsaken berodde på syrebrist. När Travronden var i kontakt med polisen i Stockholm under fredagen hade de inte hört någonting kring ärendet.

Av: Dennis Engelbo, Marja Mahlamäki, Pär Gustafsson
Publicerad:

Hippson skriver att en hästtransportör igår kväll körde på färjan i Helsingfors för färd till Stockholm trots vädervarningar. Hästbilens chaufför blev sjösjuk under natten och färjans personal ska ha kollat hästar 03.30 på morgonen. Då var dom vid liv, men stona låg döda när båten kom till hamnen i Stockholm. Kropparna har sedan transporterats till Uppsala Djursjukhus för obduktion. Chauffören har berättat till ravinetti.fi att hästbilens dörr var stängd på morgonen. Den borde ha varit öppen för att hästar skulle ha fått tillräckligt med luft i en tvåhästarsbil.

Hans Friberg, talesperson för säkerhetsfrågor hos Tallink Silja Line, säger till Hippson.se att det är hästtransportörens ansvar att bedöma om vädret är lämpligt att resa i.
- Vi utför bara en transport och har ingen kontroll av vad som är i transporterna. Vi kontrollerar inte om det är hästar eller något annat. Det är helt transportörens ansvar, säger Friberg.

När Travronden har kontakt med polisen i Stockholm under fredagen har de inte hört någonting kring ärendet som skedde vid Värtahamnen.
– Jag kan inte se att det har gjorts något samtal till oss i ärendet, vilket i sin tur innebär att vi inte har varit på plats på terminalen och gjort någon undersökning. Vi har inte fått in någon anmälan gällande något djurärende under natten till torsdagen eller torsdagsmorgonen i Stockholmsområdet vad jag kan se, säger Sven-Erik Olsson hos polisens regionledningscentral i Stockholm.

Hästarna var sexåriga Pine Crown Girl (e. Pine Corwn T.C.-Elida). Det finskafödda stoet gjorde 25 starter (6-1-2), tjänade 15.375 euro och tog rekordet 1.13,6ak. Den andra hästen var svenskfödda femåringen Euphoria Diablo (e. Ready Cash-Chanson d'Inverne), som gjorde tio starter (2-1-2) och tjänade 58.030 kronor. Hon tog rekordet 1.15,2am. Stona skulle i träning hos Veijo Heiskanen.

2011 dog tre travhästar efter att ha transporterats med färja från Estland till Sverige.

Uppdaterad version

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS