Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tysken som har hittat hem i Sverige

Foto: Maria Holmén
Efter Tyskland, Frankrike, USA och Italien huserar Wim Paal numera i Halmstad. Foto: Maria Holmén

Tyske Wim Paal har varit tränare i hemlandet, Frankrike, USA och Italien. Nu har han hittat hem – utanför Halmstad.
– Sverige blir mitt sista land som travtränare, berättar 57-åringen.

Publicerad:

I början av 2015 öppnade Paal, då tränare i Italien, filial på anläggningen där Petri Puro håller till.
– Jag började smått med sex-sju hästar, men efter ett halvår lade jag ned verksamheten i Italien och satsade fullt ut på Sverige. Nu har jag 14 hästar i träning och kvaliteten har höjts efterhand. Jag har ägare från flera olika länder och är extra stolt över att även ha fått en svensk hästägare, säger Paal.

Wim, eller Wilhelm som han egentligen heter, berättar att han känner sig som hemma i Sverige och några planer på att fortsätta globetrotter-livsstilen finns inte.
– Både jag och min flickvän, Alessandra Baldi, som jobbar med travsport för italiensk tv, trivs väldigt bra i Sverige. Jag är uppvuxen på en bondgård utanför Düsseldorf och gillar att vara ute i naturen. Det finns många vackra platser i Sverige och den friska luften är härlig. Jag vill rikta ett stort tack till familjen Karlsson som jag hyr både stall och närliggande hus av.

Som kusk har Paal kört Elitloppet sex gånger och tagit över 3.000 segrar, bland annat har han vunnit Sweden Cup två gånger, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup och tyska Derbyt. I lördags fick han fylla på meritlistan när han vann Sundsvall Open Trot med Ringostarr Treb, en häst han har kört genom dennes hela karriär.
– Det var väldigt kul för hästen efter att ha förlorat trots fantastiska insatser i Årjäng och på Jägersro. Hästen har alltid varit bra och för två år sedan var vi till exempel trea i samma lopp på 1.10,5, men visst, hästen har höjt sig ett litet snäpp sedan han kom till Jerry Riordan. Han har gjort ett kanonjobb med hästen.
Enligt Paal blir hästens nästa uppgift Trotting Masters i Paris, där han kommer ställas mot bland andra Bold Eagle och stallkamraten Twister Bi.

I det egna stallet har Unicorno S.L.M. haft störst framgångar i år, med bland annat seger i Prix Cagnes-sur-Mer under Hugo Åbergs-kvällen. Det är inte omöjligt att fyraåringen kan få konkurrens om positionen som stalletta framöver. Intressanta nyförvärvet Trinity Lux (V75-7) är en italiensk segermaskin som bland annat vann på 1.10,9 i Turin i våras. Då ska man komma ihåg att de italienska banorna inte är alls lika snabba som de svenska. Femåringen gjorde debut för Paal på Åby i förra veckan.
– Vi hade otur då och fick trafikbekymmer, men hästen stod för en väldigt stark avslutning och jag ryckte aldrig tussarna ur hästens öron. Han kändes väldigt fin och jag räknar med att han kommer göra en bra insats på lördag. 
– Det känns som en häst som ska duga väldigt bra i bronsdivisionen och jag hoppas vara med och slåss om segern. Senast öppnade han bra, men det var 2640 meter då och inte så snabba hästar runt omkring. Det är ingen startkanon, men han är hyfsad ut och jag räknar med att hamna bland de tre-fyra första inledningsvis. Nu när det är kort distans kommer jag att sätta på honom någon form av stängt huvudlag.

Paal har även Laskari (V75-1) till start inom huvudspelet.
– Han hade otur på Åby senast. Det var nära en olycka ur sista sväng och vi blev sedan diskade, men hästen avslutade starkt och visade fin form. Nu är det tufft emot och kan han var trea-fyra är det bra gjort. Jag kommer inte att ändra något jämfört med senast.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS