Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Unibet och ST samarbetar

Foto: MARIA HOLMÉN, Travronden
Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist. Foto: MARIA HOLMÉN, Travronden

Spelpolitik har – förstås – stått på agendan under Almedalsveckan i Visby. ATG och Unibet gör nu gemensam sak gällande den framtida inriktningen av hur spelet i Sverige i framtiden ska vara reglerat.

Publicerad:

Det är inte så många år sedan som Unibet var en djupt svuren fiende till Svensk Travsport och ATG, ansett som ett parasitbolag som undergrävde förutsättningarna för att ATG skulle kunna försörja den svenska hästnäringen med totointäkter. ATG drev till och med en (ordentligt dyr) rättsprocess mot Unibet då man ansåg att Unibet på olagligt sätt utnyttjade uppgifter i ATG:s och ST:s (offentliga) databaser.

Nu är det minsann helt annat ljud i skällan. ST:s stridsyxa gentemot i vart fall Unibet är helt klart nedgrävd. Idag (torsdag) har Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist och Unibets CEO Henrik Tjärnström i Almedalen nämligen gjort ett gemensamt utspel med adress regeringen:

”Nu måste de svenska spelbolagen få möjlighet att verka på lika villkor på såväl den internationella arenan som i Sverige. Unibet och Svensk Travsport kommer att arbeta för att det ska bli möjligt”, står det i ett pressmeddelande som publicerats på travsport.se.

Unibet och ST ska nu inleda en diskussion med målsättning att hitta de gemensamma nämnarna för hur svensk spelpolitik i framtiden ska vara utformad.

- Ge oss makten över de egna intäkterna och möjliggör för oss att återföra värden till såväl den egna verksamheten som samhället. Nu måste regeringen låta spelbolagen verka i både en nationell och internationell miljö, säger Hans Ljungkvist i pressmeddelandet och Henrik Tjärnström fortsätter:

- Den digitala utvecklingen och kundernas förändrade beteende ger nya förutsättningar för spelmarknadens ålderdomliga struktur. Det kan vi bara möta genom att skapa lika villkor för aktörerna. Det är dags att göra gemensam sak i denna fråga då politiken inte förmår lösa sitt uppdrag.

Under onsdagen arrangerades ett seminarium där ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth redogjorde för hur ATG:s situation i längden är ohållbar när ATG måste förhålla sig till det av staten utformade monopolbaserade regelverk som konkurrenter på spelmarknaden som Unibet inte behöver bry sig det minsta om.

De närvarande politikerna förutskickade också att de senaste årens för ATG förödande dödläge och långbänksdragande förmodligen går mot sitt slut. 

– Vi borde varit snabbare på bollen, men såväl travet, ATG och KD har ganska sent svängt i frågan, men som spelmarknaden ser ut idag är oacceptabelt. Jag tror vi får en omreglering under nästa mandatperiod oavsett vem som vinner valet, sade moderaternas speltalesman Gustaf Hoffstedt.

- Jag är tveksam om det kan genomföras så snabbt som under 2015, men under nästa mandatperiod har vi ett nytt system, utlovade socialdemokraten Peter Johnsson.

Mer om detta kan läsas här.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS