Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Utrustningsmötet: "Närmare varandra än jag trodde"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Peter G Norman var en av deltagarna vid tisdagens referensgruppsmöte. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Är tvisten om utrustningsinformation på väg att få en lösning? Tongångarna är åtminstone positiva efter den så kallade referensgruppens första möte på tisdagen.
– Det känns som alla parter har förståelse för varandra, säger Peter G Norman som representerade tränarkåren vid sammanträdet.

Publicerad:

Sena balansförändringar. Oannonserade vagnbyten. Frågan om utrustningsinformation har debatterats flitigt på senare tid och i hopp om att hitta en lösning tillsatte Svensk Travsport en referensgrupp tidigare i månaden. Gruppen innehåller representanter för landets tränare, ägare och spelare och på tisdagen träffades skaran för ett första möte.

Vagninformation och striktare regler för balansändringar stod högst upp på agendan och Peter G Norman, som tillsammans med Ola Johansson och Cay Mäkinen företrädde tränarna, var nöjd efteråt.
– Jag tycker att det var ett kreativt möte. Det känns som att alla parter har förståelse för varandra. Spelarna är inte ute efter att berätta för oss hur vi ska göra vårt jobb, säger Norman och fortsätter:
– Och jag förstår att de vill ha rätt information och förutsättningar innan de spelar för stora pengar. Alla kanske inte håller med om allt jag säger, men jag har förståelse för att spelarna inte gillar sena ändringar. Det är ett problem som vi får försöka lösa och det känns som att vi är på rätt väg.

"Väldigt kloka inspel"

På plats fanns även Linn Andersson och Mikael Melefors från Travhästägarna. Den senare var också belåten med diskussionerna.
– För vår del är det viktiga att tränarna har möjlighet att ställa hästen i bästa möjliga skick. Önskemål från spelarna får inte inskränka djurskyddet, men de som kom fram var inte orimliga utan fullt naturliga. Jag tycker att spelarna hade väldigt kloka inspel. Det känns som att det finns en samsyn i frågan och det är bra för sporten, säger Melefors.

"Ett stort steg i rätt riktning"

Spelarkåren representerades av Mattias Spante och Farnod Pirayehgar från tjänsten Spelvärde.
– Det som framför allt var intressant var att vi är närmare varandra än jag trodde. Det kändes tydligt att alla runt bordet insåg värdet i att hitta lösningar på dessa frågor och att vi jobbade åt samma håll, säger Pirayehgar och fortsätter:
– Jag har varit en av spelarna som varit mest kritisk och drivande i den här debatten. Jag lämnade rummet med en väldigt god magkänsla och detsamma gäller övriga deltagare jag pratat med efteråt. Mötet var ett stort steg i rätt riktning.

De idéer och uppslag som kom fram under mötet tar Svensk Travsport nu med sig för att omsätta i konkreta förslag. Dessa ska referensgruppen sedan ta ställning till vid nästa möte som äger rum den 17 oktober.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS