Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vad är skillnaden mot Gidde-intervaller?

Travrondens fackredaktör Pär Gustafsson ger sin syn på bedömningen i frågan kring Nelle Pride.

Publicerad:

I lördags åkte Petra Björkman till Hudiksvall och deltog i propagandatrav med sitt nyförvärv Nelle Pride. Hästen vann Centrumtravet efter att ha segrat i tre av fyra 150-metersdueller och på måndagen styrde Bollnäsamatören kosan mot V64-tävlingarna på Romme.

Åttaåringen verkade ha mått gott av intervalljobb två dagar innan och skrällvann till ägarnas stora glädje, men i onsdags fick Petra Björkman en ordentlig kalldusch när Nelle Pride fråndömts seg­ern på grund av en ogenomtänkt regel. Svensk Travsport har regle­mentet i ryggen, men bestämmelsen är minst sagt bedrövlig och det känns  otroligt lågt att slå undan benen för en liten amatör.
Amatörtränarna i Sverige blir allt färre och det här ger knappast signaler om att locka nya till sporten. Kretsen kring Nelle Pride blev bestulen på glädjen av ett större lopp och 30 000 kronor är garanterat kännbart i en sport där utgifterna ökar.

Jag förstår att det finns en regel som säger att det måste gå minst tre dagar mellan starterna, men Hudiksvalls stadstrav var ingen tävling där hästarna tar ut sig till hundra procent och det ger varken startpoäng eller en resultatrad i programmet. Vad hade skillnaden varit om valacken fått fyra intervaller hemma hos Petra utan publik under lördagen?

Gidde Palema fick ju till exempel ett signum när han gick sina intervaller två dagar innan större uppgifter.
Jag förväntar mig att paragraferna 16 och 17 i Svensk Travsports tävlingsreglemente ändras så snabbt som möjligt och att kretsen kring Nelle Pride kompenseras.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.