Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Världsrekord av Robert Bi

Foto: Lars Jakobsson / KANAL 75
Robert Bi med Robin Bakker i sulkyn vann Copenhagen Cup på nya medeldistansvärldsrekordet 1.10,0a/2.011 meter. Foto: Lars Jakobsson / KANAL 75

Maven drog i 1.10-fart i Copenhagen Cup och ledde till sista metrarna. Då tog sig Robert Bi förbi och vann på nya medeldistansvärldsrekordet 1.10,0a/2.011 meter.

Publicerad:

- Jag hade 1.09,7 sista kilometern på min klocka och förstod att det skulle bli en bra segertid, 1.10,8 - 1.10,9 eller någonting sådant. 1.10,0...det är ju helt fantastiskt, sade kusken Robin Bakker.

Det var Nahars världsrekord 1.10,5, satt på Solvalla i höstas, som nu förpassades till historien i rekordrullan.

Den Italienfödde femåringen Robert Bi har direkt sina första månader i den äldre eliten klivit fram som en stor stjärna. Fjärdeplatsen i Prix de l´Atlantique som fastlåst med krafter kvar visade att vinst i Copenhagen Cup ”fanns med på kartan”. Nu är Robert Bi givetvis önskehästen för alla storloppsarrangörer i Europa, men som det verkade både före och direkt efter loppet så får Solvalla och Elitloppsgeneralerna kalla handen.

Två heat över engelska milen för den jämförelsevis färske - Copenhagen Cup var Robert Bi:s blott 18:e start i karriären - och dessutom storvuxne och ”tunge” hästen, som inte heller är direkt startsnabb, bedöms av tränaren Paul Hagoort inte som någon bra matchning av Robert Bi. Hagoorts långsiktiga plan med säsongen går ut på att bygga upp och förbereda Robert Bi för Prix d´Amerique nästa år och att vara med i Elitloppet redan nu går inte riktigt ihop med det siktet.

Dessutom finns senare under säsongen ett annat lopp på Solvalla som istället passar perfekt: femåringsloppet Jubileumspokalen i mitten av augusti.

Tyske startraketen Banks stack som väntat till ledningen direkt när startbilen släppte fältet i Copenhagen Cup och sprinterbetonade Banks släppte på första långsidan till Maven. Där bakom hade Robin Bakker då lyckats lirka ut Robert Bi till andra par utvändigt, bakom franske Voltigeur de Myrt, sedan B.B.S.Sugarlight galopperat i första kurvan. Den sistnämnde verkade komma lika dåligt överens med Charlottenlunds kurvor som han gjorde med Momarkens i årsdebuten mitten på mars.

Maven blev pigg för Johnny Takter i ledningen och tempot första kilometern var vådliga 1.10,0. Farten bedarrade aldrig och Robert Bi fick därför jobba hårt som förstahäst i tredjespår runt slutkurvan sedan Bakker attackerat på sista bortre långsidan. Maven såg i det längsta ut att hålla undan, men sista 50 meterna blev hennes steg lite för kort och spänstlöst - vilket sannerligen var henne ursäktat - och Robert Bi (e. Toss Out - Up Front J.M.) tog sig med knapp men säker marginal förbi.

Trea slutade Voltigeur de Myrt efter en heroisk insats i dödens, femåriga stoet Backfire avslutade mellan hästar piggt som fyra och sistapengen tog norske Support Justice som aldrig kom in i riktigt i matchen från tredje par utvändigt.

- Jag har kört Commander Crowe och det var en fantastisk häst. Robert Bi har förutsättningar att kunna bli lika bra, konstaterade Robin Bakker.

Robert Bi har 14 segrar på 18 starter i karriären. Copenhagen Cup med 500.000 danska kronor till vinnaren är hans fjärde i grupp I-sammanhang. Han har också vunnit italienskt Derby och Premio Orsi Mangelli som treåring, plus Grand Prix de l´U.E.T. ifjol.

 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.