Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Veckans siffra: 18

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Oasis Bi. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Veckans siffra handlar om alla miljoner som en – till helgen – aktuell häst sprang in.

Publicerad:

Oasis Bi (e. Toss Out) inledde sin tävlingskarriär redan som tvååring – då i Per Engbloms regi. Inför fyraåringssäsongen flyttades den italienskfödde hingsten till Stefan P Petterssons regi och presterade omgående på en hög nivå. Under en dryg handfull år tävlade han på högsta nivå, såväl i Sverige som i Europa och världen i stort. Bland folket blev han aldrig den där riktigt stora stjärnan trots deltagande i en mängd storlopp: VM-loppet, Prix d’Amérique, UET Trotting Masters-finalen, Elitloppet.

För många sågs han nog mest som en nyttig deltagare, trots att han vann Lotterian nere i Neapel och Norrbottens Stora Pris efter diskning av Propulsion i efterhand. 2016 inleddes med en tredjeplats i Prix d’Amérique (slagen av Bold Eagle och Timoko) och avslutades med en andraplats i VM-loppet. Mantorpstränade hästen tävlade i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien och USA – en sann globetrotter som därav kanske borde fått en större fanskara.

Han är tillägnad ett eget lopp på hemmabanan Mantorp, men sett till att han sprang in över 18 miljoner kronor och därmed tillhör en ytterst, ytterst, liten skara av hästar genom alla tider är han tämligen anonym i historieskrivningen. Kan hans avkommor – första kullen född 2019 – bidra till att hans renommé förstärks efter tävlingskarriären? Hästen har genom hela karriären varit i Per-Gunnar Svärds ägo genom Frackstad Lantbruksaktiebolag som även äger tre av hans avkommor.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.