Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Veterinären tar på sig ansvaret

Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn
Frances Yoda vid en tidigare start på Åby. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn

På torsdagen meddelades det att Frances Yoda lämnat ett positivt A-prov för kortison-läkemedlet Metylprednisolon efter en start på Åby den 11 maj. Nu framgår det att hästen behandlats med ämnet - 48 dygn tidigare.
– Om även B-provet visar sig vara positivt har hästen en ovanligt långsam nedbrytning av ämnet, som ligger långt ifrån det normala, skriver veterinären Jacob Greve i ett pressmeddelande. 

Publicerad:

Jacob Greve, som till vardags arbetar på hästpraktiken Nörhald på Jylland, skriver i pressmeddelandet att han behandlade hästen för en ledskada med kortison-substansen metylprednisolon den 24 mars. Veterinären berättar att han använt en dos på 80 mg, "som ligger väsentligt under den rekommenderade dosen på 200 mg". 

Vidare påpekar Greve att Federation Equestre Internationale (FEI), tidigare har testat läkemedlets spårtid. Då ska fem hästar ha behandlats med respektive 100 milligram i två leder, och spårtiden ska då ha varit 336 timmar (14 dygn).

"Med bakgrund av detta var det min värdering att en fördubbling av spårtiden för 80 milligram skulle utgöra en tillräcklig karenstid. Travtränaren Flemming Jensen fick därför besked om en karenstid för hästen på 28 dygn, vilket han följde."

Metylprednisolon tillhör en grupp substanser som kallas kortikosteroider och ST:s karenstid för tävling för dessa substanser är 28 dygn. 48 dygn efter behandlingen, den 11 maj, kom Frances Yoda åter till start. Stoet vann ett lopp på Åby och fick efteråt lämna ett urinprov. A-provet visade, till Greves stora förvåning, spår av metylprednisolon. 
- Om även B-provet visar sig vara positivt, måste det tillskrivas att hästen en ovanligt långsam nedbrytning av ämnet, som ligger långt ifrån det normala.

B-provet är skickat till ett franskt laboratorium för analys och Frances Yoda har startförbud tills ett tredje prov visat sig vara negativt. 

Danska Travförbundet (DTC) gjorde på torsdagen ett oannonserat besök hos Flemming Jensen. Till Ekstrabladet konstaterar Ålborgtränaren
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det positiva dopingtestet. DTC har varit här i dag och jag har gett dem vad de vill ha, och nu är det upp till dem. Jag hoppas att B-provet är negativt och menar oavsett att jag agerat efter de regler som finns. 
Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. 
– Det finns hundra läkemedel för människor som också används till hästar. Det är en normal procedur, säger han till tidningen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS