Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi har följt de riktlinjer som vi fått lära oss"

Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD
Tobias Eklöf drog på sig en lång avstängning i dag på Bergsåker efter en hämndaktion mot Troels Andersen. Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD

Det hettade till rejält efter tredje loppet i dag på Bergsåker. Tobias Eklöf fick två månaders avstängning och 4.500 kronor i böter för en hämndaktion mot vinnande kusken Troels Andersen.

Publicerad:

Troels Andersen satt i tredje par invändigt med Iller Tooma ut på sista bortre långsidan medan Tobias Eklöf var placerad i andra ytter med Casper W.F.
– När Andersen går ut med Iller Tooma 600-650 kvar ser vi på bilderna att han touchar i Eklöfs häst, så vi dömer honom till snäv körning som grovt stört medtävlare (en veckas avstängning samt 1.500 kronor i böter). Däremot blir det ingen resultatkorrigering, i det här fallet diskning, eftersom Eklöfs häst håller på att tröttna och Andersen fått en regelrätt lucka bara han väntat 20 meter till och då ändå vunnit loppet, berättar Bergsåkers måldomare Johan Axberg.

Efter loppet ilsknade Eklöf till och jagade ifatt Andersen.
– Eklöf driver sin häst för att komma ikapp och kör sedan rakt upp i ryggen, vilket gör att Casper W.F:s nos far in i Troels Andersens hjälm bakifrån. Man ser tydligt på bilderna hur Andersens huvud åker framåt av händelsen, fortsätter Johan Axberg.

Eklöfs tilltag renderade ett straff på två månaders avstängning samt 4.500 kronor i böter för olämpligt uppträdande. Axberg förklarar varför man valde den här straffsatsen.
– Vi har kommit överens på måldomarkonferenser att vara hård vad gäller straffen när det gäller rena hämndaktioner, vilket vår bedömning är i det här fallet. Det ska vara avskräckande att bete sig så här.

Johan Axberg har varit i kontakt med såväl Troels Andersen som Tobias Eklöf, men vill inte gå in i detalj om vad som sades där.
– Troels blev inte skadad eller så av händelsen, så det var ju verkligen tur. Tänk om han istället åkt ur sulkyn och blivit påkörd.

Johan Axberg berättar vidare att det hela bedömdes som tre gånger en grov förseelse.
– Det innebär i sin tur att Eklöf blev avstängd med omedelbar verkan efter det här loppet. Han hade inte fått köra vidare om han haft häst till start i lopp fyra eller senare under dagen.

Tobias Eklöf har möjlighet att överklaga beslutet till överdomstolen om han så vill.
– Vi har följt de riktlinjer som vi fått lära oss när det gäller en sådan här händelse och agerat därefter. Men han har som sagt möjlighet att överklaga, avslutar Johan Axberg.

Här kan ni se loppet och efterspelet via Bergsåkers YouTube-kanal.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS