Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi står för uppgifterna till 100 procent"

Foto: MARIA HOLMÉN
Hans Ljungkvist, ordförande för Svensk Travsport, säger att materialet som lämnats över till regeringens spelutredare Håkan Hallstedt är "ett inspel på hur det skulle kunna se ut ifall det blir en omreglering av spelmarknaden". Foto: MARIA HOLMÉN

Förra veckan sipprade det ut uppgifter på internet från Svensk Travsport och Svensk Galopp till spelutredaren Håkan Hallstedt. Dessa skiljde sig en del från de som tidigare är publicerade på trav- och galoppsportens sida likavillkor.nu.

Publicerad:

Förändringarna presenterades i torsdags på internetsajten gamblersvardag.se.
– Uppgifterna som Jan Helander på gamblersvardag fått tag i stämmer, det är något vi står för. Vad som däremot är viktigt att påpeka i sammanhanget är att det bara handlar om arbetsmaterial, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.
Spelutredningen, som Håkan Hallstedt fått beställd av regeringen, har pågått under en längre tid och uppdraget ska presenteras senast 31 mars 2017. Arbetet fortgår enligt plan, vilket Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist är nöjd med.
– Vi har en väldigt bra relation med Hallstedt kring utredningen och vi har löpande kontakt. Det är högt i tak då vi diskuterar spelfrågorna, vilket är viktigt. Det märks också tydligt på Hallstedt att han vill se en förändring, han förstår att spelmarknaden inte kan fortsätta se ut så som den ser ut idag.
Kring uppgifterna som kom i förra veckan har Hans Ljungkvist egentligen inte speciellt mycket att säga.

Arbetsmaterial till utredaren
– Det är arbetsmaterial som vi gav Håkan Hallstedt i september. Det är ett inspel på hur det skulle kunna se ut ifall det blir en omreglering av spelmarknaden. Om det är offentliga uppgifter eller ej vet jag inte, men vad jag däremot vet är att vi står för uppgifterna till 100 procent. Jag fick frågan om uppgifterna skulle vara offentliga då jag överlämnade dem och då svarade jag att jag inte hade något emot om de blev det, säger Hans Ljungkvist. Att det blir en förändring av spelmarknaden är Hans Ljungkvist relativt säker på i dagsläget.
– Jag har inte fått några andra vibbar. Håkan Hallstedt har verkligen förstått dagens problem. Nu ska vi i och för sig veta att spel på hästkapplöpningar bara är en liten del i spelutredningen, men samtidigt kanske vi är de som är mest beroende av en förändring. Vi är ensamma om att försörja en hel näring och Hallstedt är införstådd med att hästnäringen idag måste få en knuff framåt och att han har ett ansvar för det. 

Hur kan det då komma att se ut framöver? Om andra spelaktörer får möjligheten att spela på svensk hästkapplöpning?
– Tanken är väl i så fall att vi får en modell likt den de har i Frankrike. Där betalar spelaktörer fem-sex procent av omsättningen till sporten. Därutöver är det skatt som ska betalas. Att ATG kan förlora omsättning till andra aktörer på hästkapplöpningar är nog något vi får räkna med, men en omreglering skulle kunna innebära att ATG också tar spel till andra marknader samt andra speltyper. Därför tror jag att det i slutändan kommer att gynna sporten, säger Hans Ljungkvist.
ST:s ordförande avslutar:
– Det är bråda månader nu till dess utredningen är klar. Vi tillsammans med Håkan Hallstedt vill att det ska bli så bra som möjligt och än så länge är jag nöjd med hur arbetet fortgår.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.