Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vikens High Yield en vinnare igen

Foto: TR Bild
Mikael Fellbrandt lånade ut Vikens High Yield till Paw Mahony. Ett lyckad drag skulle det visa sig. Foto: TR Bild

Efter elva starter utan seger var Vikens High Yield en vinnare igen på söndagen. Paw Mahony fick chansen bakom Mikael Fellbrandts häst i Årjäng och löste uppgiften med den äran.

Publicerad:

Varvet från mål såg det dock inte särskilt lovande ut. Ekipaget var placerat i fjärde par utvändigt med många längder fram till ledande Delamain. 
– Men jag fick bra ryggar att gå i med 800 meter kvar. Sedan kändes han halvseg 400 meter kvar, men jag provade att ta höger ändå och då bet han i, berättade Paw Mahony för Kanal 75.

Precis så var det. Vid upploppets början hade Vikens High Yield (e. Love You) fortfarande långt kvar till täten, men knappade in undan för undan och tog sig också förbi. Till slut vann femåringen säkert med en halv längd på dagens snabbaste segertid på Årjängstravet: 1.13,7 över full väg.
– Det var en jättetrevlig häst att köra, sade Mahony som satt upp bakom Vikens High Yield för första gången.
– Han sprang mest och väntade, men när han fattade grejen så avgjorde han på ett riktigt bra sätt. Han visade ju som unghäst att han är jättebra.

Segern var Vikens High Yields första sedan i mars förra året, men bakom den dystra sviten döljer sig en enkel förklaring: tufft motstånd. I fjol ställdes han vid flera tillfällen mot några av kullens bästa hästar – som i finalen av Kungapokalen dit Vikens High Yield kvalade in via en andraplats bakom Perfect Spirit i försöket.

Vikens High Yield ägs och tränas av Axevallaamatören Mikael Fellbrandt som också har fött upp hästen. Han kunde nu räkna hem stallets andra seger för året. Den första togs av Vikens High Yields lillasyster Vikens Fingerprint.

Tävlingarnas mest överlägsna segrare kom båda från andra sidan gränsen. Namnet till trots tränas Dansken (e. Ens Snapshot) i Norge av Per Gottling och på söndagen avslutade han sista halvvarvet efter 1.10,7 i ett lopp som var stängt vid 55.000 intjänade kronor. Då hängde motståndarna inte med utan Dansken vann med "halva upploppet" med Lars Anvar Kolle i sulkyn.

Geir Vegard Gundersens Egon N.O. (e. Bork Odin) kostade på sig en galopp, men ändå ensam på banan i ett av tävlingsdagens två kallblodslopp. Fyraåringen travade nytt rekord – 1.26,1 över full väg – och går en spännande framtid till mötes. Magnus Teien Gundersen höll i tömmarna.

Efter en dubbel på söndagen är Carl Johan Jepson en seger från tusenklubben. Jepson vann först med Oss Can (e. Odin Tabac) och visade sedan fina körhänder när han höll Björn Goops Guillaume Boko (e. Prodigious) i trav hela vägen i dennes första start på svensk mark. Ekipaget vann till slut med en halv längd i Jepsons 999:e kuskseger i karriären.

Söndagens vinnare i Årjäng:
Oss Can (e. Odin Tabac) – Carl Johan Jepson (Lovisa Canneryd)
Thai Apollo (e. Broadway Hall) – Adrian Solberg Akselsen (Frode Hamre)
Bara Joe (e. Judge Joe) – Per Nilsson (Sune Johannesson)
La Mauresque (e. Red Hot Dynamite) – Kristian Lindberg (Hannu Toivanen)
Elsa C.B. (e. Enjoy Lavec) – Dagfinn Aarum (Björn Ceder)
Dansken (e. Ens Snapshot) – Lars Anvar Kolle (Per Gottling)
Ready to Roll (e. Classic Photo) – Jan Silvén (Rebecca Paulsson)
Egon N.O. (e. Bork Odin) – Magnus Teien Gundersen (Geir Vegard Gundersen)
Guillaume Boko (e. Prodigious) – Carl Johan Jepson (Björn Goop)
Vikens High Yield (e. Love You) – Paw Mahony (Mikael Fellbrandt)

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.