Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Viking Kronos blir 20

Foto: null
Viking Kronos.

Söndagens födelsedagsbarn är - Viking Kronos!

Publicerad:

Det är idag 20 år sedan sonen till American Winner och tävlingstoppstoet Conch såg dagens ljus hos Antonio Carraretto på Stuteri Kronos i Italien. Han får alltså sitt knippe extra fina födelsedagsmorötter hemma på Vomb i Skåne dagen efter att hans Prix d´Amerique-vinnande son Maharajah hyllades som årets häst i Sverige 2014.

Efter att ha köpts av Lutfi Kolgjini som ettåring blev Viking Kronos Europas bästa tvååring 2007 och han behöll positionen som suverän kulletta fram till italienska Derbyt i oktober som treåring. Där förlorade Viking Kronos som stor favorit och tronskiftet var ett faktum. Det var nämligen ingen mindre än Varenne som var Viking Kronos baneman.

Det blev också Viking Kronos sista start i karriären, som kom att omfatta tolv segrar på 14 starter och 6,1 miljoner kronor insprunget. Viking Kronos hade börjat få problem orsakade av en lös benbit och Kolgjini ville inte ta den risk som det innebär att söva hästen och operera bort problemet. Istället väntade avelsboxen redan som fyraåring.

Viking Kronos var Lutfi Kolgjinis bästa hästköp i hans liv och att sedan låta hingsten gå till avel redan som fyraåring visade sig också vara den perfekta matchningen. Viking Kronos har på sitt sätt varit Europas svar på Nordamerikas Valley Victory - en hingst som lämnar fantastiska avkommor, men också behäftad med fertilitetsproblem.

Viking Kronos växlade under karriären mellan att stå i svensk och italiensk avel innan han till slut köptes loss från sin tidigare internationella delägarkonstellation av Menhammar Stuteri. Därmed var Vikingen säkrad för svensk mark resten av sitt liv. Numera är Vikng Kronos pensionerad från att verka i kommersiell avel, men han tillförs varje år några ston som man håller tummarna för ska bli dräktiga. Denna vinter går fyra ston i väntans tider med Vikingen.

Å andra sidan behöver han inte oroa sig för att hans blod inte ska ha en framträdande position i europeisk travsport framöver. Eftersom han lämnat många topptävlande söner så finns det nu gott om avelsverksamma hingstar efter Viking Kronos: de svenskfödda Maharajah, Triton Sund, Raja Mirchi, Joke Face, Yield Boko, Order By Fax, Turbo Sund, Micro Mesh, One Too Many, Never Again och även ostartade Igor November har fått många avkommor, de italienfödda Going Kronos och Gift Kronos, norske Thai Tanic.

Grattis på födelsedagen!

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.