Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vilken årsdebut av Moni To Spare

Foto: Richard Hjellström
Moni To Spare med tränare Niklas Johansson skrittar runt på Solvallas stallbacke efter triumfen i V65-1. Foto: Richard Hjellström

Det visades upp en hel del fina prestationer under Solvallas fredagstävlingar, bland annat svarade Moni To Spare för en svettig årsdebut och så skötte sig Disco Volante och joggande undan till lätt seger.

Publicerad:

Moni To Spare (e. Chocolatier) inledde med sju segrar på sina nio första karriärstarter, men var utan seger i fjolårets sex sista starter. När han under fredagen gjorde årsdebut återupptog sexåringen segrandet. Moni To Spare hamnade utvändigt ledande Etosha Boko som öppnade 500 meter på 1.10,2 och varvet på 1.12,5. Ändå klev Moni To Spare undan till lätt seger på 1.11,9a/1640 meter.
– När han högg tag i grejerna 600 kvar kändes det bra, sade segerkusken Torbjörn Jansson.
Det var första gången som Moni To Spare tävlade barfota.
– Det fungerade fint. Jag är supernöjd med hur han löste årsdebuten med tanke på den resa han fick och han hade krafter kvar i mål. I träning går det knappt att köra under 1.25 med honom, sade Moni To Spares tränare Niklas Johansson.
– Moni To Spare har mest tränat backe i vinter och det här var ett skönt besked. Han har ett liknande lopp om 14 dagar och går det lika bra där så kan det bli V75 framöver.

"Disco är jäkligt bra"
I debuten för Stefan Melander för två veckor sedan galopperade Disco Volante. Idag skötte han sig i loppet och då blev det lätt seger, men han galopperade bakom startbilen i en omstart.
– Jag vet inte varför han ska göra så där. Förra gången när han galopperade berodde det på att han är lite stänkrädd. Det är en jäkla häst det här, det lovar jag. Han är klok och förnuftig och det driver oerhört bra för honom. Han är helt enkelt jäkligt bra, sade Stefan Melander som numera tränar den fyraårige hingsten.
Disco Volante (e. Scarlet Knight) kördes till ledning efter 400 meter. Efter en öppning i 1.10-tempo i 500 meter dämpades farten till 1.14,5 första kilometern. Över upploppet såg Disco Volante närmast ut att jogga undan till mycket lätt seger på 1.14,2a/2.140 meter.
– Han har både utstråling och kapacitet den här. Förra gången var han lite mer laddad, men den här gången var han lagom laddad, sade Örjan Kihlström om den av Stall Courant-ägda hästen.

I ett kallblodslopp visasde Jan-Olov Persson upp en fin fyraåring i Järvsöodin (e. Järvsöfaks) som tog sin sjätte seger på sju starter. Det höll dock på att strula till sig 800 kvar då hästen framför galopperade och det blev tvärstopp.
– Jag låg lite för nära den och det var nära galopp, men min häst är klok och fin. Han ser ut som en äkta Järvsöfaks-avkomma och har utstrålning, sade Jan-Olov Persson.
I sista sväng ledde Öystein Tjomsland-tränade Grude Svarten, men den hade Järvsöodin inga problem att plocka ner och kliva undan till lätt seger på 1.28,8/2.680 meter.
– När det var en Tjomslands-häst invändigt om oss 300 kvar förstod jag att vi skulle slå den, skrockade Persson efter loppet.

Obesegrad Örebro-häst
Örebro-amatören Johan A Nilsson körde resolut fram utvändigt ledaren med Lucifer Lane (e. Infinitif) varvet kvar. Därifrån kontrollerade han sedan loppet och den treårige hingsten visade fin uppfattning som klev undan på fint sätt över upploppet. Det här var tredje segern på lika många starter för den obesegrade hästen.
– Han är bekväm av sig under loppet, men på rätt sätt. Han är okomplicerad och pullar inget i loppen, sade Johan A Nilsson om Lucifer Lane som tränas av hans pappa Thomas L Nilsson och hans fru Christine Larsson. Den sistnämnde är både uppfödare och ägare till treåringen.
– Det här kunde jag inte drömma om att han skulle ta tredje raka segern på det här sättet med bomullen kvar i öronen också. Det är oerhört roligt då jag fött upp, äger och tränar hästen. Jag har även kvar hans mamma, sade Christine Larsson. Segertiden blev 1.16,4/2.140 meter.

Mattias Djuse vann med Vidivici C.C. (e. Orlando Vici) som efter en resa i tredje ytter fick attackera 300 kvar. I en vass avslutning höll han säkert undan för The Lucky One.
– Vidivici C.C. är en fin häst som fick sitt lopp idag, sade Mattias Djuse.

Lukas Zaz drog på i alltför hårt tempo och tröttnade i sista sväng i V65-avslutningen. Istället kunde Impressive Zon (e. Andover Hall)  spurta till skrällseger trots att han inte startat sedan 14 juli förra året. Segertdien 1.15,0a/2.140 meter.
– Det har strulat mycket för honom och han hade heller inte imponerat i träningen så det här var överraskande, sade Peter G Norman om sin häst som både fick tävla barfota och med norskt huvudlag idag.

Fred Cobra överlägsen i amatörloppet
I amatörloppet hade Jasmine Ising uppvisning med sin Fred Cobra (e. Goetmals Wood). Efter ha startat med 20 meters tillägg kördes Fred Cobra till ledning efter drygt 500 meter.
– Jag ville inte ha dödens så jag petade till honom för att komma till spets. Då blev han lite pigg och drog i väg, men det var ändå inte så våldsamt tempo. Det kändes bra hela vägen och jag undrade vad de andra tog vägen. Hästen vann utan att jag behövde dra varken tussarna eller det norska huvudlaget så det var inte slutsålt i mål, sade Jasmine Ising.
Fred Cobra drog undan i 50 meters ledning och vann med många längder på 1.16,1/2 660 meter.

En annan överlägsen vinnare var Izzy (e. Lavec Kronos) som tog sin andra seger på lika många starter. Det var ledning runt om och sista halvvarvet sprintade fyraåringen undan till stor segermarginal på 1.16,7/2 140 meter.
– Hon var mycket bättre med loppet i kroppen och var en annan häst i dag än i debuten, sade Jorma Kontio om den av Timo Nurmos-tränade hästen.

Sten Nisson har fått fram en segermaskin i Windy Cindy (e. Up Front Larry) som ledde runt om och tog femte segern på sju försök. Vid förlusterna har hon slutat tvåa båda gångerna.
– Det kändes sådär under loppet och jag visste inte vad jag hade henne. När jag ryckte tussarna och jagade på henne 300 kvar så stack hon undan. Hon visade fin uppfattning, sade Torbjörn Jansson som satt i sulkyn. Segertiden 1.15,4a/2.140 meter.

Passas nästa gång: Powerful Teemer (V65-4) spurtade vasst efter en resa i kön och gav ett bra formbesked.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS