Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Villiam tillbaka – vann Europaderbyt

Foto: Scoopdyga.com
Villiam vann Europaderbyt närmast före Mellby Free. Foto: Scoopdyga.com

Efter sju sorger och åtta bedrövelser är han tillbaka på kungatronen, Villiam.
Timo Nurmos häst visade sig bara bäst i Europaderbyt som avgjordes på Vincennes under fredagskvällen.

Publicerad:

Det svenska laget stod på förhand starkt i 2018 års upplaga av Europaderbyt, som i år avgjordes på Vincennes i Paris. Storfavorit till segern var svenska Derbyvinnaren Who's Who, men efter ett tufft lopp i dödens stumnade Pasi Aikios travare något till slut och blev fyra.

Istället var det Timo Nurmos Villiam som åter visade sig bäst. Efter att ha krossat sina konkurrenter i Svenskt Travkriterium som treåring, har fyraåringssäsongen inte alls blivit som tänkt. Galopper och något bleka insatser har avlöst varandra, men under fredagen var det "gamla" Villiam som Vincennespubliken fick se. Trots att Muscle Hill-sonen fick gå en rejäl rush i fjärdespår på sista bortre långsidan från köposition för att komma ner i tredjespår utvändigt om ledarparet, kopplade han enkelt grepp om ledande Chianti och den i dödens travande Who's Who. Dessutom lyckades han försvara sig emot fint spurtande Mellby Free, som serverats fin löpning av Eric Raffin.

Första årssegern var ett faktum och efteråt var det en mycket nöjd Jorma Kontio som intervjuades av Equidia.
– Det är en jättefin häst som inte alls haft turen med sig i år. I dag var han jättebra och jag tror att han, precis som Readly Express som vann det här loppet för ett par år sedan, kan vara en häst för Prix d'Amerique, sade Kontio om Villiam som till vardags sköts av Fredrica Sandberg.

Segerrn var värd 200.000 euro för tränare, ägare och uppfödare Timo Nurmos. 1.11,3a/2.100 meter blev segertiden, vilket gör segertiden till den näst snabbaste i loppets historia. Endast Lutfi Kolgjinis Mosaique Faces segertid då han vann loppet 2013 på Solvalla, står sig bättre. Han travade då 1.10,8a/2.140 meter.

Svenskt blev det på de fyra första platserna. Björn Goops sto Mellby Free slutade som nämnt tvåa, Jarmo Niskanens Earl Simon blev trea efter att ha serverats resa i rygg på Who's Who av Franck Nivard, och Who's Who slutade fyra.

Segern i Europaderbyt var Jorma Kontios tredje triumf i loppet. Förutom Villiams triumf, vann han med Readly Express 2016. Sedan får man gå tillbaka till 1992, då han vann med Jukka-Pekka Kauhanens Jexpress Dahlia, som vann loppet som det året kördes i Tammerfors.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS