Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Westman presenterade sig

Foto: Tom Jönehag/ALN
20-åriga Malin Westman. Foto: Tom Jönehag/ALN

En dimmig fredagskväll på Romme presenterade sig Malin Westman, 20, i vinnarcirkeln.
Statistiken visar: Första segern. Historien är en annan.
– Jag vann faktiskt mitt andra lopp jag körde, men det syns inte på travsport, säger hon.

Publicerad:

Malin är 20 år gammal och bor – som hon själv uttrycker det – ute i skogen med familjen. Mer specifikt: Svärdsjö i Dalarna. Därifrån kommer bland andra Helena Anliot – en mindre känd idrottare ur legendariska 1956-årgången. Hon nådde semifinal i Franska Öppna i dubbel och tillägnades låten ”Helena” (1972) av vännen Ted Gärdestad. På den tiden var inte Malin Westman påtänkt då mamma Maria är född 1963.
Mammas intresse för hästar ledde in Malin på samma väg.

Fann ponnytravet

– Hon har varit amatörtränare väldigt länge så hästar har alltid funnits där och när jag var liten sa jag att ”det borde ju finnas ponnytrav” ovetande om att det faktiskt fanns. Genom hennes arbete som equiterapeut kom vi i kontakt med en kund till henne som hade gotlandsruss och på den vägen är det.

Sedan 2012 har hon tävlat med ponnyer och de senaste åren även med stor häst.
– Egentligen tjatade jag om att få ett russ till, men det fick bli ett varmblod i stället.

Självklarhet gå över till stor häst

Att gå från ponnytrav till stor häst är något som förbundet aktivt arbetar för – i Malins fall var det naturligt.
– Ja, det var en självklarhet att fortsätta med stor häst. Säkert för att jag är uppvuxen med stora hästar och steget blir därför naturligare.

Första segern i Sverige

Fredagen den 6 mars kom första segern med stor häst då hon vann tillsammans med Linda Hjorts Arcticmidnight Sun.
– Njae, i Sverige var det första!

• Jasså?
– Statistiken visar inte mina starter i Norge eftersom det var med norskuppfödda hästar, men genom projektet Fricks Dalatalanger har vi ett utbyte med Forus Travpark och jag har varit där och kört. 2016, precis när jag tagit ut licensen, körde jag mitt andra lopp någonsin och vann med hästen Intact O.

"Var helt crazy"

En titt i norska arkivet visar att det var en överlägsen seger med en 18-oddsare.
– Det var ju helt crazy att vinna lopp redan i sitt andra försök. Sedan vann jag även 2018 i samma projekt. Så det här var tredje segern men den första som syns på travsport.se.
Till skillnad mot många andra 20-åringar som kör lopp arbetar inte Westman i stall på heltid.

Vill inte jobba heltid med hästarna

– Att ha ett annat jobb och hästarna vid sidan av passar mig bra, så jag jobbar deltid på Ica. Jag har testat att jobba heltid som hästskötare men det är inte riktigt min grej utan jag sommarjobbar en del hos Kajsa Frick.

• Är det inte svårt att få chanser i sulkyn då? Söker du aktivt att köra lopp?

– Nej, jag skulle inte säga att jag aktivt söker det. Frågan någon kör jag självklart men jag har lite dåligt självförtroende i sådana bitar att aktivt söka. Kör man fina hästar och inte kommer sist i varje lopp växer självförtroendet.

Inte nervös längre

• Med drygt 30 lopp innanför västen, känner man sig avslappnad med löpkörningen då? Du har jämna och fina siffror senaste året.
– I början var jag nervös men det är jag inte längre. Jag tycker inte att jag är en jättedålig kusk och jag har fått köra ganska fina hästar. Mestadels har jag kört i serier för lokala lärlingar eller min egen häst.

Femåriga stoet Macarena (e. Uptown Yankee) är familjens aktuella starthäst även om hon inte varit så aktuell på ett tag. Hon har inte startat sedan i juni.
– En sådan otur den hästen har haft. Först trampade hon ned i ett jordgetingbo och blev illa stucken så hon blev borta länge och när hon väl kom tillbaka vrickade hon sig på samma kota som hon fick problem med i första skedet. Men jag har faktiskt precis varit och kört ett jobb med henne och hon är på väg tillbaka.

På väg mot start igen

Tanken är att starta på Eskilstuna den 31 mars – men förmodligen med en annan kusk än henne själv då.
– Kommer hon med i det loppet blir det så. Kajsa Frick ska eventuellt dit också så hon kommer nog att köra henne då.

• När kör du lopp nästa gång då?
– Det får framtiden utvisa.

• Vad gör du om tio år?
– Jag tror att jag håller på i samma anda på något vis, någon riktig plan med livet har jag inte. Eftersom hästskötaryrket på heltid inte passar mig så har jag ingen plan på att bli någon ny storkusk.

En sak är i alla fall säker även om statistiken visar annorlunda – tre segrar har hon tagit hittills! 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS