Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Who's Who vann på topptid

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Who's Who är vidare till Breeders Crown-final. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Det blev knappt, men säkert för derbyvinnaren på Solvalla på söndagen. Who's Who gynnades av högt tempo och avgjorde från andra par utvändigt.

Publicerad:

Kövras So Far tog enkelt hand om ledningen i den första semifinalen av Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Men Robert Bergh fick inte bestämma som han ville där framme. Med Selmer I.H. på utsidan hölls farten nämligen uppe loppet igenom. Varvet travades efter 1.11,9 och i utgången av sista sväng hade tätduon och Who's Who (e. Maharajah) skakat av sig övriga.

På upploppet kopplade en tapper Selmer I.H. greppet om ledaren, men när Örjan Kihlström manade på Who's Who ökade derbyvinnaren farten och gick undan till seger på 1.11,3 över full väg – en halv sekund över Mosaique Faces svenska rekord från 2013. Kövras So Far höll starkt som trea och den fjärde och sista finalplatsen gick till norske gästen Vainqueur R.P.
– Det var bra tempo och vi fick ett bra lopp. Det var tur, för det var fantastiskt bra hästar som var tvåa och trea. Det kändes ändå som att han skulle greja det. Han är stark och lite flegmatisk och har alltid lite kvar till slut, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
– Who's Who gjorde ett bra lopp, men det är klart att det inte är samma superform som runt Derbyt. Men nu är 14 dagar kvar och förhoppningsvis kan han vara lite vassare till finalen.

Hela vägen för derbytvåan

Chianti (e. Scarlet Knight) är framme i en ny stor final. Derbytvåan spårade runt om i sin semifinal och vann säkert med tränaren Björn Goop i sulkyn. Efter 1.13,7 vid varvspasseringen skruvade Goop upp farten och Chianti gick undan till seger via 1.11 blankt sista 500 meterna.
– Han var lagom laddad och kändes fin i både värmning och lopp, sade Goop efter segern på 1.12,7.

Närmast bakom segraren följde Transcendence. Robert Bergh sände tidigt fram derbyfemman till dödens och därifrån bärgades andraplatsen. De sista finalbiljetterna gick till Prosperous och Son of God.

Dramatik i sista semin

Felsteg i derbykvalet, men därefter hade Very Kronos stått på benen och tagit två raka segrar. Han inledde i trav även den här gången och med varvet kvar till mål var Svante Båths högkapable fyraåring i ledningen. Då körde Fredrik B Larsson till bakom Milliondollarrhyme. Ekipaget kom fram utvändigt på ledarens utsida och när farten skruvades upp tog Very Kronos till galopp.

Milliondollarrhyme fortsatte i hög fart och försvann iväg från det övriga fältet på sista bortre långsidan. Då anade Örjan Kihlström faran. Han gav Perfect Spirit (e. Andover Hall) marschorder från kön och i utgången av slutkurvan var undflyende Milliondollarrhyme infångad.

Perfect Spirit vann till slut säkert via 1.12 blankt och tog årets åttonde seger.
– Det blev ett rafflande lopp. Det är klart att det var tråkigt att Very Kronos gjorde bort sig, men vi ber inte om ursäkt. Jag hade respekt för "Freddes" häst och såg att det var rätt långt fram till honom. Jag körde till rätt rejält, men han vann till slut med tussar och norsken kvar. Han svarar bra på bådadera och de kanske behövs i finalen, sade Kihlström i vinnarcirkeln.

Tvåa i mål Short in Cash och han följdes närmast av Eldorado B. och Royal Navy Neo.

Vidare till final:
Who's Who
Selmer I.H.
Kövras So Far
Vainqueur R.P.
Chianti
Transcendence
Prosperous
Son of God
Perfect Spirit
Short in Cash
Eldorado B.
Royal Navy Neo

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.