Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Winston Sisa krossade alla

Foto: LEIF NORBERG/ALN
Winston Sisa var överlägsen i danskt Derby. Foto: LEIF NORBERG/ALN

Det danska Derbyt blev en fenomenal uppvisning av Winston Sisa och Jan Dahlgaard, som mosade sina konkurrenter från dödens på det nya världsrekordet 1.12,8a/3.000 meter för fyraåriga hingstar och valacker.

Publicerad:

Jan Dahlgaard tog det lugnt från start med Winston Sisa (e. Ens Snapshot) och hamnade nere i kön. Efter ett varv körde han fram i dödens på värsta konkurrenten Wishing Boy (e. Ens Snapshot), som hade övertagit ledningen efter ett halvvarv.

Tempot skruvades upp efterhand och ut på slutvarvet fick Wishing Boy en mördande press och halvvarvet från mål övertog Winston Sisa ledningen och lämnade övriga konkurrenter och var helt överlägsen, vilket inte var så konstigt när segertiden skrevs till det nya världsrekordet 1.12,8a/3.000 meter. Det tidigare löpningsrekordet hade Tumble Dust från ifjol, 1.14,7.

– Jag behövde aldrig begära allt av honom. Han har fruktansvärda lungor och kunde ha fortsatt i samma tempo ett tag till, sa Jan Dahlgaard i vinnarcirkeln.

Förstapriset var 525.000 danska kronor, vilket gör att fyraåringen har tjänat 1.226.000 danska kronor efter att vunnit elva av 16 starter hittills i karriären. Jan Dahlgaards stjärna har dominerat kullen och har tidigare vunnit Danskt Trav Kriterium, Jydsk 3-årings Grand Prix och GC 3 års Championat. Hästen kostade bara 35.000 danska kronor när han såldes på Derbyauktionen för tre år sedan. För Jan Dahlgaard var det första Derbyt han körde och det kunde inte sluta bättre.

Mamma Keenness Sia har börjat lovande i aveln. Hennes första avkomma är Triton Sisa, som ifjol vann Derby Consolation. Winston Sisa är hennes andra avkomma.

Thomas Lönns Wizard Simoni (e. Juliano Star) galopperade in i första sväng, men svarade för en femstjärnig upphämtning. Han spurtade klart bäst av övriga från kön och var klar tvåa, medan United K K (e. Carmody Lobell) blev trea.

– Jag är mycket nöjd med hästen. Han slog på en galopp in i första sväng, men vi hade aldrig slagit vinnaren ändå och andraplatsen var maxplacering, sa körande Peter Untersteiner efter loppet.
 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.